Republica Moldova își va spori reziliența la schimbările climatice prin o mai bună gestionare a pădurilor și pășunilor, precum și prin abilitarea femeilor din mediul rural care desfășoară activități agricole și joacă un rol esențial în conservarea și utilizarea durabilă a resurselor naturale. Toate acestea cu sprijinul proiectului „Avansarea rezilienței la schimbările climatice și abilitarea femeilor în Moldova”, lansat pe 9 iulie 2025, în cadrul unui dialog de politici. Proiectul va fi implementat de PNUD și UN Women în perioada 2025 – 2029, cu asistența financiară a Canadei și cu un buget total de aproximativ 4,5 milioane de dolari SUA.
Proiectul vine să abordeze barierele sistemice cu care se confruntă femeile implicate în activități agricole și forestiere și să promoveze accesul echitabil al femeilor la cunoștințe, la resurse economice și la procesele decizionale.
„Astăzi am plăcerea să anunț că Canada va investi 4,5 milioane de dolari SUA într-un nou proiect de asistență tehnică, menit să sprijine implicarea femeilor în inițiative de agricultură durabilă, gestionare a pășunilor și a pădurilor, aici, în Republica Moldova. Proiectul va asigura accesul femeilor din mediul rural și al femeilor refugiate la instruiri prin care își pot dezvolta abilități în domenii precum agricultura și silvicultura adaptate la schimbările climatice, liderism, management financiar și dezvoltare a afacerilor. Această inițiativă nu doar că va ajuta mii de femei să obțină venituri mai mari pentru a-și susține familiile și comunitățile, ci va contribui și la adaptarea sectoarelor agricole, forestiere și de protecție a mediului și biodiversității, pentru a le face mai reziliente în fața secetelor și furtunilor tot mai frecvente cauzate de schimbările climatice”, a menționat Secretarul parlamentar pentru Afaceri Externe al Canadei, Robert Oliphant.
„Acest proiect derulat în parteneriat cu Canada și UN Women va contribui la construirea unor comunități durabile și reziliente prin abilitarea femeilor implicate în afaceri agricole și forestiere, adaptate la schimbările climatice. Femeile sunt agenți ai schimbării în comunitățile lor și, având acces la finanțare, cunoștințe și competențe, ele pot stimula prosperitatea și creșterea pentru toată comunitatea. În contextul necesității urgente a Republicii Moldova de restaurare a pădurilor și de utilizare durabilă a terenurilor, acest proiect va promova gestionarea durabilă a pădurilor și a pășunilor, recunoscând rolul central pe care femeile îl au în protejarea ecosistemelor, restaurarea peisajelor degradate, precum și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. Investind în liderismul femeilor în silvicultură, investim totodată și în biodiversitate, coeziune socială și reziliență la schimbările climatice”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
„Schimbările climatice au multiple efecte asupra mediului, ecosistemelor și biodiversității și, inevitabil, influențează viețile oamenilor. Totuşi, impactul este resimțit disproporționat de către femei. Femeile suportă un grad mai ridicat de vulnerabilitate, din cauza inegalităților structurale și a stereotipurilor de gen, în special în zonele rurale. UN Women sprijină inițiative incluzive din perspectiva de gen, care facilitează accesul la afaceri sustenabile și inteligente din punct de vedere climatic, prin programe dedicate ce includ instruiri adaptate, sprijin prin vouchere și oportunități economice extinse. Îmbunătățirea accesului femeilor la resurse financiare va contribui la investiții în afaceri din agricultură reziliente la schimbările climatice și va deschide noi oportunități antreprenoriale pentru femei,” a spus Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară, UN Women Moldova.
Pornind de la analiza accesului femeilor la oportunități educaționale, vor fi identificate barierele și provocările care împiedică femeile să participe pe deplin la educație și formare în sectoarele agricol și forestier. Ulterior, proiectul va asigura adaptarea acestor programe de formare, pentru a răspunde nevoilor specifice ale femeilor. Astfel, femeile din mediul rural și membrii interesați ai comunității vor avea acces la instruiri în domeniul gestionării durabile a pădurilor și agriculturii, al dezvoltării afacerilor și al liderismului.
Un alt rezultat va fi îmbunătățirea competențelor financiare ale femeilor antreprenoare, facilitând accesul lor la resurse financiare prin colaborări cu instituții bancare, publice sau private. Se va încuraja dezvoltarea afacerilor conduse de femei prin asigurarea accesului la credite, subvenții și investitori privați.
La nivel local, proiectul va pune accent pe regiunea Stepei Bugeacului, caracterizată prin vulnerabilități climatice accentuate, degradare avansată a terenurilor și disparități economice pronunțate.
Proiectul va încuraja participarea femeilor în agricultura inteligentă și rezilientă la schimbările climatice, precum și în procesele de luare a deciziilor.
Cu susținerea Canadei, va fi dezvoltată o întreprindere forestieră comunitară, care va oferi femeilor din mediul rural oportunități economice. Întreprinderea va produce specii de arbori și plante forestiere adaptate condițiilor climatice locale, contribuind la refacerea pădurilor și pășunilor. Se va pune accent pe agroforesterie, ecoturism și produse forestiere nelemnoase.
În același timp, proiectul va colabora cu autoritățile naționale, precum și cu administrația publică locală pentru a elabora și a pune în aplicare politici de adaptare la schimbările climatice, care sprijină gestionarea incluzivă a pădurilor și promovează egalitatea de gen. Aceasta va contribui la un cadru de guvernanță consolidat, care garantează că toți membrii comunității, în special femeile, au o voce în procesele decizionale.
Prin aceste măsuri, Canada, UN Women și PNUD vor contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale, la îmbunătățirea biodiversității și la creșterea implicării femeilor în sectoarele agricol și forestier.
Sursa:undp.org