Oamenii de știință numesc valurile de căldură „ucigași tăcuți” din cauza miilor de vieți pe care le iau în fiecare an. Cel puțin nouă persoane din Europa au murit în căldura toridă din această săptămână, în timp ce „ucigașul tăcut” a cuprins continentul.
În Italia, temperaturile de până la 38 de grade Celsius au determinat oficialii să emită cele mai stricte alerte roșii în 17 orașe mari, inclusiv Milano și Roma, în timp ce mai multe regiuni au interzis munca în aer liber după-amiaza, relatează Sky News.
Cu toate acestea, relatările din mass-media spun că un muncitor în vârstă de 47 de ani a căzut și a murit în timp ce turna beton într-o parcare de la periferia orașului Bologna, unde a fost emisă o alertă roșie.
Doi bărbați cu vârsta peste 60 de ani au murit pe plajele din Sardinia, a relatat agenția de știri ANSA, în timp ce în capitala siciliană Palermo, o femeie în vârstă de 53 de ani a murit după ce s-a prăbușit în timp ce mergea. Presa locală a relatat că aceasta suferea de o afecțiune cardiacă.
Publicația a menționat că valurile de căldură, cunoscute sub numele de „ucigași tăcuți”, ucid mii de oameni pe an în întreaga Europă. Conform studiului, 61.000 de persoane au murit din cauza căldurii în vara anului 2022, care a fost cea mai fierbinte din istoria înregistrată în Europa.
Șeful Societății Italiene de Medicină de Urgență (SIMEU), Dr. Alessandro Ricciardi, a declarat că spitalizările au crescut brusc în timpul valului de căldură.
„Am observat o creștere de 10% a spitalizărilor față de media națională, cu unele vârfuri (până la 20%) în Sardinia, care este în prezent una dintre regiunile cele mai afectate de căldură”, a spus el.
Căldura pune organismul sub presiune, deoarece acesta lucrează pentru a pompa sânge și a se menține răcoros. Suprasolicitarea pune presiune pe inimă și rinichi și poate duce la insuficiență organică, atac de cord și insuficiență renală – așadar, insolația agravează adesea problemele de sănătate existente. Medicii au spus că expunerea prelungită la căldură poate copleși capacitatea organismului de a regla temperatura, ducând la deshidratare, epuizare din cauza căldurii și insolație potențial fatală.
Dr. Akshay Deoras de la Universitatea din Reading a avertizat că acest lucru trebuie luat în serios.
Se așteaptă ca valul de căldură să continue astăzi în Italia, temperaturile din Florența ajungând la 39 de grade Celsius.
Publicația a menționat că orașele se confruntă cu pene de curent, în timp ce fermierii din zonele rurale s-au plâns că fructele și legumele ard, iar producția de lapte scade.
În Spania, temperaturile au crescut și mai mult, ajungând la 46°C. Autoritățile au raportat mai multe decese legate de căldură în mai multe orașe, alte 300 persoane fiind spitalizate.
În Franța, vârful Turnului Eiffel rămâne închis din cauza căldurii, la fel ca și sute de școli.
Între timp, în Germania, pompierii s-au luptat cu mai multe incendii de vegetație în landurile estice Brandenburg și Saxonia, în contextul unor temperaturi de 40°C în unele zone.
Samantha Burgess, responsabilă de strategia climatică la ECMWF, a declarat: „Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie mai frecvente și mai intense și afectează zone geografice mai extinse.”