Florile pot arăta la fel, dar nectarul lor nu mai este același. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Sao Paulo (Brazilia) a arătat că până la sfârșitul secolului, nectarul florilor ar putea deveni aproape „gol” – valoarea sa nutritivă va scădea cu 95% în condiții de secetă. Iar aceasta reprezintă o amenințare directă nu numai pentru albine, ci și pentru aprovizionarea oamenilor cu alimente.
Într-un experiment pe dovlecei, o plantă care depinde complet de polenizarea încrucișată, au fost testate diferite scenarii de precipitații, modelate pe baza prognozelor climatice. Rezultatul: cu cât solul este mai uscat, cu atât nectarul conține mai puțin zahăr. Cu o pierdere de 80% din umiditate, conținutul caloric al nectarului a scăzut aproape la zero. Chiar și un scenariu mai blând, cu -30% ploaie, a redus conținutul de zahăr cu o treime.
„Din punct de vedere energetic, este același lucru cu pierderea unei tone de zahăr pe hectar. Fără nectar, nu există albine, fără albine, nu există recoltă”, explică coordonatorul proiectului, profesorul Elsa Guimarães.
Dacă există mai multe precipitații, conținutul caloric al nectarului crește – până la +74%. Dar iată o nouă problemă: ploile prea frecvente și abundente împiedică polenizatorii să zboare, le răcesc corpurile și cresc efortul în găsirea hranei. De asemenea, acestea spală nutrienții din sol și provoacă eroziune.
În timpul experimentului, 120 de plante au fost cultivate în condiții de seră, la aceeași temperatură, nutriție și iluminare. Singura diferență a fost regimul de udare – de la secetă la precipitații extreme. Toate florile au fost protejate: insectele nu au putut ajunge acolo pentru a măsura cu precizie cât zahăr și nectar produce fiecare plantă.
Deși acesta a fost un studiu de laborator cu dovlecei, concluziile se pot aplica și faunei sălbatice și altor culturi. Studiul a fost realizat cu participarea unor ecologiști din Argentina și se extinde acum: echipa studiază modul în care albinele își schimbă comportamentul dacă florile devin „mai sărace”.
„Schimbările climatice afectează nu numai plantele în sine, ci și întregul ecosistem al interacțiunii lor cu insectele polenizatoare. Și, prin urmare, ce va fi în farfuriile noastre”, spune Priscila Tunes, coautoare a lucrării, care face în prezent un stagiu de practică la Londra.