The Guardian: Încercările de a înlocui carnea cu insecte eșuează, arată un nou studiu

Insectele sunt adesea prezentate ca un înlocuitor sustenabil al cărnii, necesitând mai puține resurse pentru creștere și producând mult mai puține gaze cu efect de seră decât carnea de vită sau de porc. Însă planurile pentru o „revoluție a insectelor” în domeniul alimentar s-au lovit de un obstacol persistent, a stabilit un nou studiu: dezgustul.

Cercetătorii au analizat opinia publică din SUA și Europa și au descoperit că, deși 91% dintre respondenți sunt pregătiți să încerce carne alternativă pe bază de plante, doar aproximativ 20% sunt pregătiți să încerce hrană pe bază de insecte. Principalul motiv este bariera psihologică și culturală. În cultura occidentală, insectele sunt asociate cu condiții insalubre și dăunători, nu ca sursă de proteine, titrează The Guardian.

Autorii studiului, publicat în revista Nature npj Sustainable Agriculture, subliniază că, în ciuda faptului că greierii, lăcustele și larvele de muscă soldat neagră au o „valoare planetară” scăzută, o tranziție în masă către astfel de alimente este puțin probabilă în viitorul apropiat. Chiar și pe piețele în care există o tradiție de a consuma insecte, cererea pentru acestea ca înlocuitor de carne este extrem de limitată.

Companiile care dezvoltă produse pe bază de insecte se concentrează adesea nu pe consumatorul de masă, ci pe soluții de nișă – hrana pentru animale sau batoanele proteice. Cu toate acestea, așa cum notează co-autorul studiului, Dustin Crummett de la Insect Institute, astfel de produse nu schimbă sistemul – ele rămân o raritate pe rafturi și nu sunt percepute ca o alternativă completă la carne.

„A le spune oamenilor că vor salva planeta dacă încep să mănânce lăcuste este un impas”, spune Crummett. „Trebuie să oferi produse gustoase, accesibile și familiare. Altfel, nu există niciun efect.”

Până acum, guvernele din întreaga lume nu se grăbesc să limiteze consumul de carne. Excepție face Danemarca, care în 2023 a prezentat un plan de reducere a încărcăturii de carne și de dezvoltare a alimentelor pe bază de plante. Dar astfel de exemple sunt încă puține, în ciuda faptului că creșterea animalelor rămâne unul dintre factorii cheie ai crizei climatice.

Experții subliniază: dacă resursele sunt limitate, este important să îi îndrumăm către cele mai realiste scenarii. Și astăzi nu este vorba de un „burger din greier”, ci de alternative vegetale de înaltă calitate și gustoase.