Experiența Moldovei în realizarea tranziției energetice, lansarea programelor de eficiență energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă este dată drept exemplu în cadrul Energy Knowledge Forum, platforma lansatapentru prima data de de Banca Mondială în Antalya, Turcia, care intruneste oficiali din institutii executive, experti, si implementatori de proiecte de eficienta energetica si regenerabile din centrul-estul Europei pana in Asia centrală .
Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac, alaturi de Directorii CNED, S.A. Moldelectrica, ANRE . Aceasta a participat la un panel împreună cu reprezentanți ai Ministerului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, al Ministerului l Eficienței Energetice, Schimbărilor Climatice, Energiei și Minelor din Serbia și ai Corporației Financiare Internaționale.
Carolina Novac a prezentat reformele importante în sectorul energetic al Republicii Moldova și lansarea programelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public, inițial ca răspuns la criza energetică, dar care vor avea impact pe termen lung asupra facturilor la energie ale gospodăriilor casnice, asupra securității energetice a țării, dar și asupra obiectivelor climatice.
Astfel, în Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, Moldova și-a asumat obiectivul de a reduce consumul de energie cu 0,8% anual, a eficientiza energetic anual 0,8% din suprafața clădirilor din țară și 3% din spațiile edificiilor în care își desfășoară activitatea autoritățile administrației publice centrale de specialitate.
CNED a lansat anul trecut Fondul rezidențial de eficiență energetică (FEERM) ce își planifică renovarea a peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe. Investițiile FEERM ar urma să genereze, în perioada 2024-2026, economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 tone echivalent petrol, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor populației pentru resursele energetice consumate în această perioadă cu cel puțin 120 milioane lei. Termoelectrica desfășoară un program prin care Urmează a fi instalate Punctelor Termice Individuale sau PTI-uri în 88% din blocurile conectate la sistemul centralizat de încălzire, iar 60% din blocurile din Chișinău vor trece la distribuția pe orizontală a agentului termic.
De asemenea, în sectorul public au fost lansate o serie de programe pentru modernizarea energetică a clădirilor publice, inclusiv zeci de spitale, școli și alte instituții de învățământ.
Inițiativa Banca de Cunoștințe a Băncii Mondiale se concentrează pe asigurarea faptului că cele mai bune cunoștințe globale stimulează dezvoltarea, extind soluțiile cu impact și modelează conversațiile globale. Scopul este de a permite practicienilor în dezvoltare să învețe din experiențele practice ale altora, în special ale celor care s-au confruntat cu provocări similare sau lucrează la obiective de dezvoltare similare. Sesiunile vor sublinia, de asemenea, importanța integrării cunoștințelor în procesele decizionale și a extinderii inițiativelor de succes.
De asemenea, în cadrul vizitei, Carolina Novac a vizitat o fabrică de producție a panourilor fotovoltaice și baterii de stocare a energiei electrice, gestionată de CW Enerji care are alte șapte astfel de producții în alte țări. Aceasta are o
capacitate anuală de producție de panouri solare de 1,8 GW. Aceasta a reprezentat o oportunitate directă de a cunoaște mai multe despre politicile industriale ale Turciei care sprijină producția cu tehnologie curată, dezvoltarea forței de muncă și extinderea investițiilor. Aceste investitii, i-a permis Turciei să reducă din dependența de importurile de fotovoltaice și să creeze noi locuri de muncă.
Sursa:energie.gov.md