STUDIU: Păsările își pot face prieteni pe viață, la fel ca și oamenii

Oamenii de știință au descoperit că păsările sunt capabile să formeze prietenii pe viață, la fel ca și oamenii. Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra comportamentului animalelor, relatează The Independent.

Se observă că animalele își ajută adesea rudele de sânge apropiate datorită tendinței naturale de a-și promova genele. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „selecție de rudenie”. Oamenii se abat de obicei de la acest comportament și formează prietenii pe viață chiar și cu persoane cu care nu sunt rude.

Într-un nou studiu, oamenii de știință au stabilit că graurii superbi (Lamprotornis superbus) sunt capabili să-și facă prieteni pe viață. Mai mult, păsările nu sunt neapărat prietene cu rudele lor de sânge.

„Deși am constatat un ajutor axat pe rudenie, ajutorul care nu este axat pe legături de neam a fost frecvent în ciuda oportunității de a ajuta rudele”, se arată în studiu.

Potrivit oamenilor de știință, comportamentul de nerudenie apare din formarea relațiilor reciproce, care se dezvoltă de obicei de-a lungul multor ani. Cercetătorii au subliniat că societățile de grauri sunt mult mai complexe decât ar putea părea la prima vedere.

Oamenii de știință au studiat mii de interacțiuni dintre sute de grauri magnifici și au colectat ADN de la păsări individuale pentru a studia relațiile lor genetice. În total, au colectat date comportamentale și genetice din 40 de sezoane de reproducere.

Oamenii de știință au descoperit că graurii au ajutat nu numai rudele, ci și anumite păsări care nu sunt înrudite cu ele.

„În mod neașteptat, s-a dovedit că anumite cupluri au menținut relații de lungă durată de asistență reciprocă, schimbându-și rolurile sociale de-a lungul vieții”, au declarat cercetătorii.

Publicația a adăugat că rezultatele studiului pun sub semnul întrebării convingerea larg răspândită că a da ajutor în lumea animală este exclusiv o formă de altruism cauzată de selecția rudelor.