Expoziția „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”, vernisaj la Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare

Astăzi, 22 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția în aer liber „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”, o colecție de 24 de fotografii realizate pe parcursul celor patru anotimpuri surprinse în ariile protejate Parcul Național „Orhei”, (inclusiv Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”), Parcul Național „Nistrul de Jos” și Rezervația Naturală „Codrii”.

Activitatea are drept scop promovarea valorii patrimoniului natural și sensibilizarea publicului larg asupra importanței conservării biodiversității, facilitând astfel implicarea comunităților locale în protejarea și gestionarea durabilă a ariilor protejate.

Inaugurată de Ziua internațională a diversității biologice, expoziția va fi expusă în aer liber, cu acces gratuit, între 22 mai și 22 iunie, interval simbolic pentru ecologie și conservarea naturii, marcând evenimente importante precum Ziua europeană a parcurilor naționale (24 mai), Ziua Nistrului (25 mai), Ziua Mediului (5 iunie), și Ziua fotografierii naturii (15 iunie).

Prezentă la eveniment, șefa Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Sandra Horina, a menționat: ”Ne mândrim cu peste un deceniu de colaborare solidă între ADA și asociațiile obștești EcoContact și Biotica. Din 2012, avem un parteneriat solid pentru a promova managementul durabil al resurselor de apă, conservarea biodiversității și reziliența climatică – unul dintre cele mai importante rezultate fiind crearea Parcului Național „Nistrul de Jos” în anul 2022. La ADA, credem în motto-ul: „Împreună e mai bine. Pentru că schimbarea reală are loc atunci când lucrăm mână în mână – dincolo de sectoare, granițe și comunități – în beneficiul oamenilor și al planetei.”

Franciska Kirkegaard Flugt, ofițer de program pentru tranziție verde și mediu în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a apreciat inițiativa organizării expoziției, subliniind relevanța acesteia în contextul suitei de sărbători dedicate protecției mediului. Oficialul european a evidențiat, totodată, ambiția comună a autorităților de mediu și a societății civile de a continua eforturile pentru conservarea biodiversității și protejarea durabilă a patrimoniului natural.

Secretarul de stat al Ministerului Medului, dna Aliona Rusnac, a declarat: „Ariile protejate sunt o adevărată capodoperă naturală a Republicii Moldova. Ele reflectă ambiția noastră de a atinge standardele europene în materie de protecție a mediului. Aceste peisaje naturale nu sunt doar refugii pentru biodiversitate, ci și repere de identitate națională, educație ecologică și dezvoltare durabilă.”

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Vladimir Vornic, a subliniat: „Această frumoasă expoziție are rolul de a promova conservarea biodiversității și sensibilizarea opiniei publice privind protejarea naturii și a mediului înconjurător. Cultura vizuală este un instrument puternic de educație și conștientizare, iar arta fotografică ne oferă o punte de legătură între patrimoniul natural și cel cultural.

Organizatorii expoziției, AO EcoContact, au subliniat importanța consolidării rezilienței ecosistemelor și a protejării habitatelor naturale, care susțin specii valoroase și oferă un mediu sănătos pentru comunitățile locale. Prin promovarea acestor valori, expoziția susține obiectivele proiectului, contribuind la creșterea gradului de conștientizare publică și la implicarea activă a comunităților în conservarea ariilor protejate.

Inaugurarea a debutat cu un frumos recital de piese susținut de ansamblul de violoniști ai Școlii de Muzică „Eugen Doga”, conducător artistic – Natalia Tamazlîcaru. Evenimentul a fost organizat de AO EcoContact și Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).Pentru mai multe informații despre proiect și activitățile curente sau planificate, accesați: https://short-link.me/12MtR

Sursa:ecocontact.md