Particulele formate în timpul uzurii anvelopelor auto pot penetra plantele comestibile și se pot acumula în frunze, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Viena.
Cercetătorii au adăugat cinci substanțe în mediul nutritiv al plantei, dintre care patru sunt utilizate în producția de anvelope. De interes deosebit a fost produsul secundar 6PPD-chinonă, despre care se știe deja că este toxic și legat de moartea în masă a somonilor în Statele Unite, titrează Study Finds.
„Am descoperit că salata verde a fost capabilă să absoarbă toți compușii chimici pe care i-am studiat, acumulându-i în frunze”, explică Anya Sherman de la Centrul pentru Microbiologie și Științe ale Sistemelor de Mediu (CMESS).
Potrivit coordonatorului studiului, Thilo Hofmann, astfel de substanțe chimice sunt potențial periculoase pentru sănătate, mai ales dacă se acumulează sistematic în produsele alimentare. Mai mult, în timpul interacțiunii cu plantele, substanțele pot fi transformate în compuși noi, încă neidentificați, cu toxicitate necunoscută.
Experimentele au arătat, de asemenea, că substanțele chimice din anvelope pătrund în sol prin ploaie, vânt, sisteme de canalizare și îngrășăminte produse din scurgeri, răspândindu-se astfel pe terenurile agricole. În medie, fiecare persoană lasă în urmă aproximativ un kilogram de particule de anvelope potențial toxice în fiecare an.
În etapa următoare, echipa austriacă intenționează să studieze modul în care se comportă aceste substanțe în mediul natural al solului. Scopul este de a urmări întregul traseu al poluanților de la șosea până la farfurie
Riscurile de poluare nu se limitează la substanțele chimice din anvelope. Oamenii de știință înregistrează deja un nou fenomen: „plasticoza”, o boală inflamatorie la păsările marine cauzată de consumul de microplastice. Cercetătorii spun că procese similare ar putea amenința și alte specii, inclusiv oamenii: microplasticele au fost descoperite în rinichi, splină și alte țesuturi, provocând fibroză și inflamații.
Longevitatea poluanților este, de asemenea, îngrijorătoare: microplasticele din PVC pot elibera substanțe nocive timp de până la 500 de ani după ce intră în mediul acvatic.
Oamenii de știință subliniază faptul că înțelegerea tuturor riscurilor și mecanismelor prin care poluanții pătrund în plante și animale este esențială pentru protejarea sănătății umane și a ecosistemelor. Sunt necesare acțiuni la nivelul statelor, al industriei și al consumului individual: de la reducerea emisiilor până la crearea de tehnologii și produse mai sustenabile.
Studiul este publicat în revista Environmental Science & Technology.