Europa este afectată din ce în ce mai mult de grindină puternică, care provoacă pagube mașinilor și clădirilor. Grindina, cu un diametru mai mare de 5 cm, sparge geamurile, lasă urme în carcasa mașinilor și străpunge acoperișurile.
Anterior, o astfel de grindină se găsea mai ales doar în Marile Câmpii din Statele Unite sau în America de Sud, dar pe măsură ce încălzirea globală continuă, noi regiuni ale lumii devin vulnerabile.
Climologii au folosit un model statistic pentru a crea o bază de date globală a evenimentelor de grindină de mari dimensiuni din 1950 până în 2023. S-a dovedit că frecvența unor astfel de cazuri în emisfera sudică a scăzut în general, dar a crescut în emisfera nordică. De exemplu, în Europa, frecvența grindinei de dimensiuni foarte mari a crescut semnificativ. Acest lucru a afectat cel mai mult nordul Italiei, unde s-a înregistrat cea mai mare majorate din lume.
În iulie 2023, grindină cu diametrul de 19 cm a căzut în orașul Azzano Decimo, din nordul Italiei, aproape de recordul mondial pentru cea mai dimendionată grindină de 20,3 cm în diametru, înregistrat în Dakota de Sud în 2010.
Schimbările climatice din Europa, inclusiv furtunile mai puternice care aduc mai multă apă, contribuie probabil la creșterea numărului de grindină de dimensiuni mari pe continent, spun specialiștii în climă.
Costurile dezastrelor naturale sunt și ele în creștere. În iulie 2017, Istanbulul a fost lovit de două furtuni cu grindină foarte mare, care au dus la pierderi de asigurări de 300 de milioane de dolari. Pe măsură ce clima se încălzește, grindina de dimensiuni mici va cădea mai rar în Europa, potrivit lui Abdullah Kahraman de la Universitatea din Newcastle. Cu toate acestea, riscul ca grindine mari, rare, dar foarte distructive, să cadă pe continent va crește, scrie New Scientist.