Aurul este adesea folosit în fabricarea diferitelor componente pentru dispozitivele electronice, inclusiv smartphone-uri, televizoare și computere. În timp, acest material ajunge la gropile de gunoi, poluând mediul înconjurător. Totuși, oamenii de știință au identificat o soluție la această problemă, scrie Earth.
Oamenii de știință de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich au raportat în studiul lor că au găsit o modalitate de a separa aurul de componentele electronice înainte ca acestea să ajungă la gropile de gunoi. Savanții au găsit inspirație în fabricile de brânzeturi.
Cercetătorii au observat că producătorii de brânzeturi separau coagulul de zer, lăsând aproape patru kilograme de produs secundar pentru fiecare 0,5 kilograme de cheddar. Zerul este bogat în proteine, care, atunci când sunt încălzite în acid, se răsucesc în fibrile subțiri de amiloid.
Oamenii de știință și-au dat seama că aceste fibrile puteau fi transformate într-un burete ușor care putea separa aurul de alte metale. Pentru a face acest lucru, au amestecat fibrilele într-un gel și apoi l-au uscat într-un aerogel.
Studiul a descoperit că, atunci când o bucată de burete era introdusă într-un pahar umplut cu plăci de circuite dizolvate, ionii de aur se îndreptau rapid spre proteine și se atașau ferm de acestea. Testele au arătat că aerogelul conține mult mai mult aur decât rășinile plastice folosite adesea în reciclare. De asemenea, în acest proces nu se utilizează solvenți nocivi. Apa, căldura moderată și chimia naturală a proteinelor își fac treaba.
Publicația a relatat că, în timpul testelor de laborator, o echipă de oameni de știință a îndepărtat piese metalice de pe douăzeci de plăci de bază de computer aruncate, le-a dizolvat în acid și le-a scufundat într-un aerogel de mărimea unei unghii. Cuprul, nichelul și cobaltul se învârteau în soluție, dar ionii de aur s-au așezat pe burete mult mai eficient.
La prima trecere, buretele a extras aur cu o puritate de aproximativ 90,8% – aproape 22 de karate. Adsorbanții concurenți necesită de obicei etape suplimentare de purificare pentru a obține o puritate similară.
Oamenii de știință au încălzit apoi buretele până când ionii de aur și-au pierdut sarcina și s-au coalizat în fulgi strălucitori. Încălzirea a continuat până când fulgii s-au contopit într-o pepită care cântărea aproximativ 450 de miligrame. Analiza chimică a arătat că pepita era compusă în proporție de 91% din aur și 9% din cupru, ceea ce corespunde din nou mărcii de 22 de carate.

Schema urmată pentru generarea de valoare pură prin intermediul aurului pur, extras din deșeuri alimentare (zer) și deșeuri electronice ca materiale sursă de pornire
„Ceea ce îmi place cel mai mult este că folosim un produs secundar al industriei alimentare pentru a extrage aur din deșeurile electronice. Nu ar putea fi mai ecologic”, a declarat profesorul Raffaele Mezzenga de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich.
Publicația consideră că, dacă experimentele oamenilor de știință sunt implementate cu succes, centrele de reciclare a deșeurilor de mâine ar putea fi amplasate lângă fabrici de produse lactate și fabrici de alimente, transformând în liniște zerul de ieri și gadgeturile din ultimul deceniu în microcircuite de mâine.