Republica Moldova a prezentat, la 12 mai 2025, la Bruxelles, progresele în domeniul științei și cercetării în cadrul reuniunii oficiale de screening bilateral, dedicate Capitolului 25 – „Știință și cercetare”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Albert Borschette și a făcut parte din negocierile tematice pentru integrarea europeană, fiind încadrat în Clusterul 3 – „Competitivitate și creștere incluzivă”.
La reuniune au participat experți ai Comisiei Europene din cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG ENEST) și Directoratului General pentru Cercetare și Inovare (DG RTD). Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), ca parte a delegației Ministerului Educației și Cercetării, a fost reprezentată de Aurelia Hanganu, directorul general al ANCD, Vitalie Moraru și Oxana Paladiciuc, colaboratori ai Oficiului național „Orizont Europa” din cadrul Agenției.
Lucrările au fost deschise de Michael Rupp, președinte al ședinței de screening și coordonator al procesului de aderare din cadrul DG ENEST și au inclus intervenții din partea Annei Haglund-Morrissey, șef adjunct al DG RTD, precum și a Rodicăi Crudu, Secretar de Stat din partea Guvernului Republicii Moldova.
Pe parcursul reuniunii au fost susținute șase prezentări, structurate în trei blocuri tematice. Acestea au abordat cadrul național de politici în domeniul cercetării și inovării, progresele înregistrate în alinierea la Spațiul European de Cercetare (ERA), participarea în programul „Orizont Europa”, precum și reformele în desfășurare privind infrastructura de cercetare, promovarea științei deschise și consolidarea integrității academice. De asemenea, au fost abordate teme esențiale precum armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, capacitatea instituțională de implementare a reformelor, precum și direcțiile strategice de dezvoltare durabilă a sistemului național de cercetare și inovare.
În contextul vizitei la Bruxelles, directorul general al ANCD, Aurelia Hanganu, a reliefat importanța screeningului pentru Republica Moldova și a evidențiat angajamentul ferm al ANCD pentru continuarea reformelor sistemice și pentru alinierea deplină la principiile Spațiului European de Cercetare (ERA). De asemenea, conducerea ANCD a menționat că prezentarea acestor progrese în cadrul screeningului bilateral constituie o etapă esențială în evaluarea pregătirii Republicii Moldova pentru asumarea obligațiilor care decurg din calitatea de viitor stat membru al Uniunii Europene. „Comisia a remarcat ritmul alert de evoluții în domeniul cercetării și inovării, precum și asumarea de care dă dovada Republica Moldova în aplicarea prevederilor cadrului general al cercetării și inovării, precum și eforturile comunității RM de a valorifica oportunitățile oferite prin programul Orizont Europa”, a relevat Aurelia Hanganu.
Menționăm, că în cadrul blocurilor tematice dedicate, reprezentanții ANCD au susținut intervenții privind participarea Republicii Moldova în Programul-Cadru „Orizont Europa” și implementarea politicilor naționale în domeniul cercetării și inovării. Participarea activă a ANCD la această etapă a procesului de screening reflectă angajamentul instituției în susținerea integrării europene a Republicii Moldova și în consolidarea unui sistem de cercetare competitiv, transparent și orientat spre excelență.
Sursa:ancd.gov.md