Oamenii de știință au creat o specie de cartofi cu o productivitate mai mare de 30%, în condiții de temperaturi înalte

Cercetătorii RIPE (Realising Increased Photosynthetic Efficiency) au dezvoltat un nou soi de cartofi care este rezistent la temperaturi ridicate. În condiții de căldură extremă, acesta nu numai că supraviețuiește, dar prosperă, înregistrând creșteri de randament de până la 30 % în comparație cu soiurile tradiționale.

Cheia succesului său constă în modificarea fotosintezei. La plantele convenționale, atunci când sunt expuse la căldură, enzima Rubisco începe să facă greșeli și transformă energia solară în subproduse toxice în loc să crească. Oamenii de știință au adăugat la cartofi două gene, glicolat dehidrogenază și malat sinteză, care corectează această eroare chiar în interiorul cloroplastelor. Ca rezultat, planta economisește energie și stochează biomasa mai viguros.

În cadrul testelor de teren din sezoanele calde 2020 și 2022, cartofii modificați au prezentat o eficiență fotosintetică semnificativ mai bună, menținând în același timp niveluri normale de proteine, fibre și vitamina C.

Având în vedere că 828 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foamete, această evoluție ar putea fi esențială. În special în regiunile cu climă vulnerabilă, din Asia de Sud până în Africa Subsahariană. În plus, noile soiuri ar putea economisi până la 20 % din apa irosită în mod normal pentru udarea plantelor sensibile la căldură.

Următoarea etapă este parcurgerea tuturor procedurilor de reglementare necesare. În SUA, de exemplu, acest lucru poate dura până la 7 ani, inclusiv evaluări ale siguranței de către FDA, USDA și EPA. Cu toate acestea, companiile agroindustriale manifestă deja un interes serios pentru licențierea tehnologiei.

Oamenii de știință intenționează, de asemenea, să introducă modificări similare la alte culturi – cum ar fi maniocul. Scopul lor este crearea unei întregi clase de plante „pregătite pentru climă”, care să ajute omenirea să facă față provocărilor alimentare ale secolului XXI.