În Japonia, Muzeul Insectelor Fosile Unice a găzduit timp de decenii o fosilă neidentificată și extrem de rară. Acum, oamenii de știință sunt mai aproape de a afla cărei specii ar putea aparține, scrie Indian Defense Review.
În noul lor studiu, oamenii de știință au scos la iveală importanța fosilei, oferind indicii despre evoluția și distribuția sa în timpul erei Pleistocenului timpuriu. Ei au confirmat că aparține unei specii de fluture dispărute necunoscute anterior – Tacola kamitanii.
Publicația a reamintit că fosila unică a fost descoperită pentru prima dată în 1988, în prefectura Hyogo. Această specie dispărută avea niște trăsături remarcabile.
Timp de mai bine de trei decenii, fosila de Tacola kamitanii a rămas practic neidentificată și depozitată într-o colecție muzeală japoneză. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit recent să aducă specimenul în prim-planul cercetărilor paleontologice.
Cercetătorii au descoperit că anvergura aripilor fluturelui Tacola kamitanii era de aproximativ 8,8 cm, ceea ce este destul de impresionant pentru un fluture. Mai mult, această specie s-a dovedit a fi primul fluture fosil identificat din era Pleistocenului timpuriu.
„Fosilele de fluturi sunt extrem de rare. Corpurile și aripile fluturilor sunt fragile și plutitoare, ceea ce face ca acestea să fie mai puțin susceptibile de a fi conservate ca fosile decât alte grupuri de insecte”, au explicat oamenii de știință.
Cercetătorii au adăugat că Tacola kamitanii aparține subfamiliei de fluturi Limenitidini. Acest grup include și unele dintre speciile care trăiesc în prezent.
Oamenii de știință sugerează că Tacola kamitanii ar fi putut fi mai răspândită decât se credea anterior. Este posibil ca aria de răspândire a acestei specii să fi acoperit Asia de Sud-Est și de Est în timpul Pliocenului târziu.
Fosila aparține probabil unui fluture femelă. Oamenii de știință au explicat că acest lucru este indicat de dimensiunile sale mari și de abdomenul „gros”.