Un proiect pilot unic de instalare a panourilor solare pe liniile de cale ferată existente începe în Elveția. Specialistul în invertoare fotovoltaice Sunways a primit aprobarea Oficiului Federal Elvețian pentru Transporturi (FOT) pentru a instala panouri solare pe 100 de metri de cale ferată în cantonul Neuchâtel. Acest proiect va fi primul de acest fel și va deschide noi posibilități de utilizare a spațiului liber dintre liniile de cale ferată.
Proiectul include instalarea a 48 de panouri solare cu o capacitate totală de aproximativ 18 kilowați, care vor genera aproximativ 16.000 de kilowați-oră de energie electrică pe an. Se preconizează că energia generată va fi utilizată în diverse scopuri, o parte din ea fiind introdusă în rețeaua de joasă tensiune pentru a alimenta infrastructura feroviară, inclusiv macazurile, semnalele și stațiile. Energia poate fi utilizată și pentru alimentarea locomotivelor sau introdusă în rețeaua electrică a operatorului local de distribuție.
Costul proiectului pilot va fi de 585.000 de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 708.700 de dolari americani. Fondatorul Sunways, Joseph Scuderi, a subliniat că obiectivul pe termen lung al proiectului este de a face trenurile practic autonome, generând energia necesară direct între șine.
Proiectul a fost respins anterior de FOT în 2023 din cauza îngrijorărilor legate de impactul panourilor solare asupra serviciilor feroviare. Cu toate acestea, după cercetări independente și asigurarea siguranței prin analiza realizată de „Geste Engineering”, propunerea a fost aprobată. Acum, datorită utilizării panourilor solare specializate cu strat antireflexiv și instalării unor perii pentru curățarea panourilor de praf și resturi, sistemul poate fi integrat cu siguranță în infrastructura feroviară.
În plus, panourile vor fi detașabile, permițând îndepărtarea și instalarea rapidă a acestora dacă este necesară întreținerea. Această caracteristică permite minimizarea posibilelor interferențe în întreținerea căilor ferate, asigurând funcționarea neîntreruptă atât a transportului feroviar, cât și a instalațiilor solare.

Scheuchzer SA, un partener al Sunways, joacă, de asemenea, un rol important în proiect, deoarece va instala panourile. Compania este capabilă să instaleze până la 1.000 de metri pătrați de panouri solare pe zi, ceea ce face ca proiectul să fie flexibil și accesibil pentru extindere. Dacă proiectul pilot are succes, tehnologia ar putea fi implementată rapid pe alte secțiuni ale căilor ferate elvețiene.
Cu toate acestea, dezvoltarea energiei solare în Alpi ridică unele controverse de mediu, în special în peisajele naturale neatinse. În 2023, o propunere de instalare a panourilor solare pe versanții munților a fost respinsă în Elveția. În acest sens, proiectul Sunways, care utilizează spațiul dintre șine, pare a fi o soluție de compromis care nu afectează ecosistemele naturale, promovând în același timp o creștere a ponderii surselor de energie regenerabilă.
Acest proiect pilot va fi monitorizat și analizat pe parcursul mai multor ani. Dacă experimentul are succes, ar putea deveni baza pentru extinderea unei tehnologii similare în întreaga Elveție, generând suficientă energie pentru a acoperi până la 2% din cererea totală de energie electrică a țării.