Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul pentru proiectele comune de energie electrică din surse regenerabile

 Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul pentru implementarea proiectelor comune în domeniul energiei electrice din surse regenerabile, elaborate în cooperare cu una sau mai multe părți contractante ale Tratatului de constituire a Comunității Energetice, state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe.

Adoptarea acestui regulament stabilește cadrul normativ pentru implementarea mecanismului de cooperare internațională, privind participarea Republicii Moldova la proiecte comune în domeniul energiei regenerabile, care oferă oportunități pentru atragerea investițiilor în generarea energiei din surse regenerabile. Mecanismul propus permite colaborarea cu alte state pentru dezvoltarea proiectelor comune în domeniul SER, inclusiv fără transfer fizic de energie in baza unor acorduri internaționale. Aceasta beneficiind de expertiza, tehnologia și sprijinul financiar al partenerilor internaționali. 

Regulamentul a fost elaborat cu suportul proiectului implementat de Expertise France, Agenția de Cooperare Tehnică Internațională a Guvernului Franței, în cadrul eforturilor de sprijinire a Republicii Moldova în procesul de aliniere la standardele europene și de dezvoltare a sectorului energetic durabil.

Regulamentul aprobat stabilește următoarele prevederi esențiale:

  • Identificarea necesității implementării unui proiect comun, realizată de Ministerul Energiei în baza unei activități de cercetare și analiză anuală a evoluției sectorului energiei regenerabile, folosind datele și rapoartele elaborate de instituțiile de resort;
  • Elaborarea unui studiu de prefezabilitate, aplicabil în situațiile în care se constată un risc de neîndeplinire sau de depășire a obiectivelor naționale asumate în domeniul energiei din surse regenerabile. Studiul va include o analiză a oportunităților tehnice și economice de realizare a proiectului pe teritoriul Republicii Moldova sau al partenerilor identificați, precum și o evaluare cost-beneficiu;
  • Definirea procedurii de implementare a proiectelor comune, stabilind etapele, condițiile de eligibilitate, responsabilitățile părților implicate și efectele generate de aceste inițiative;
  • Instituirea cadrului de cooperare internațională, prin elaborarea unui memorandum de înțelegere între Ministerul Energiei și partenerii externi, care va sta la baza semnării ulterioare a unui acord de proiect comun.

Prin acest demers, Republica Moldova își reafirmă angajamentul față de obiectivele europene și internaționale privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și tranziția către un sistem energetic curat, rezilient și eficient din punct de vedere al costurilor.

„Regulamentul aprobat constituie un instrument pentru valorificarea potențialului Republicii Moldova în domeniul energiei regenerabile. Proiectele comune cu partenerii din Uniunea Europeană și din regiune ne vor permite sa asigurăm atingerea țintelor cu privire la consumul de energie regenerabilă de de 27% până în 2030 în consumul de energie general, dar și să dezvoltăm infrastructura necesară unei tranziții energetice reale. Acest cadru va contribui direct la consolidarea securității energetice a țării și la integrarea noastră în piața energetică europeană,” a subliniat Carolina Novac, Secretara de Stat a Ministerului Energiei.

Ministerul Energiei va continua să promoveze politici proactive și parteneriate strategice în domeniul energiei verzi, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și în contextul obiectivelor globale privind combaterea schimbărilor climatice.

Sursa:energie.gov.md