Oceanele fierb: aproape 84% din recifele de corali ale lumii sunt afectate de o albire catastrofală

Aproape toate recifele de corali ale Pământului se confruntă cu cel mai răspândit și distructiv eveniment de albire înregistrat vreodată, informeză AP. Potrivit oamenilor de știință, 84% dintre recife au fost deja expuse unui stres termic extrem.

Acesta este al patrulea val global de albire din 1998. L-a depășit ca amploare pe cel precedent, care a avut loc în 2014–2017. Aproximativ două treimi din recife au fost atacate la acea vreme. De data aceasta, încălzirea oceanelor, care a început în 2023, a lovit mult mai puternic – și nu este clar când se va potoli.

„Asistăm la ceva ce schimbă complet fața planetei noastre și capacitatea oceanelor noastre de a susține viața și mijloacele de trai”, a declarat Mark Eakin, secretar executiv al Societății Internaționale a Recifelor de Corali.

2024 va fi cel mai fierbinte an din istoria planetei. Cea mai mare parte a căldurii se acumulează în oceane. Temperatura medie a suprafeței mării în afara zonelor polare a atins un nivel record de +20,87°C, ceea ce este esențial pentru corali.

Coralii nu sunt doar o parte frumoasă a lumii subacvatice. Acestea sunt vitale pentru ecosistemul marin, pescuit, turism și chiar pentru protecția costieră împotriva furtunilor. Acestea sunt numite „pădurile tropicale ale oceanului” deoarece recifele de corali găzduiesc aproximativ 25% din toate speciile marine.