Ecologiștii trag un semnal de alarmă din cauza supercomputerului lui Elon Musk

Supercomputerul masiv xAI al lui Elon Musk, situat în Memphis, Tennessee, s-a aflat în centrul unui scandal. Experții au descoperit zeci de turbine cu gaz neînregistrate care poluează aerul.

Compania lui Musk ar fi instalat în secret 35 de turbine pe gaz metan pentru a alimenta supercomputerul său, deși anterior solicitase doar 15. Primarul din Memphis, Paul Young, un susținător de lungă durată al activității xAI în oraș, susține că firma nu își folosește toate generatoarele de gaz, dar imaginile din satelit contrazic afirmațiile sale, relatează Interesting Engineering.

Supercomputerul xAI, numit Colossus, este folosit pentru a antrena modele mari de inteligență artificială, inclusiv noul Grok 3, și este găzduit într-o clădire de mărimea a 13 terenuri de fotbal. Musk a anunțat deja planuri de dublare a dimensiunii instalației. Deși compania primește deja 150 MW de la rețeaua electrică locală (suficient pentru 100.000 de gospodării), a trebuit să conecteze turbine cu gaze pentru a asigura o funcționare stabile, pentru a preîntâmpine penele de curent.

Însă, în loc să caute soluții oficiale la problemă, xAI a profitat de o lacună legală: legea locală permite utilizarea temporară a generatoarelor fără autorizație dacă acestea nu funcționează mai mult de 364 de zile consecutive.

Organizațiile de mediu trag un semnal de alarmă: lângă xAI există zone rezidențiale, ai căror locuitori luptă de mult timp împotriva poluării industriale. Aceste zone au rate mai mari de cancer și astm, iar speranța de viață este semnificativ mai mică decât în ​​alte zone ale orașului.

Departamentul de Sănătate Shelby, Agenția pentru Protecția Mediului și xAI au refuzat să comenteze. Cu toate acestea, presiunea tot mai mare din partea activiștilor de mediu și riscurile juridice ar putea obliga compania să își reconsidere abordarea. Continuarea funcționării turbinelor nu ar duce doar la amenzi, ci și la costuri serioase pentru reputație – mai ales având în vedere atenția publică tot mai mare asupra impactului asupra mediului al inițiativelor tehnologice.

Să ne amintim că cu o zi înainte, Elon Musk a prezentat a treia versiune a chatbot-ului – Grok 3, numindu-l „cea mai inteligentă inteligență artificială din lume”. O versiune timpurie a noului model depășește performanța soluțiilor ChatGPT, DeepSeek și a altor competitori în toate testele cheie, inclusiv matematică, științe și programare.

Între timp, Musk prezice că până la sfârșitul anului 2025, inteligența artificială va deveni mai inteligentă decât orice om. Iar probabilitatea ca inteligența artificială să depășească inteligența tuturor oamenilor la un loc până în 2030 este de 100%.