Studiu: Emisiile „murdare” ale mașinilor electrice

Oamenii de știință de la Universitatea din Auckland și Universitatea Xiamen au descoperit că, în țările cu energie murdară obțonută pe baza combustibililor fosili, vehiculele electrice s-ar putea să nu reducă, ci mai degrabă să crească emisiile de dioxid de carbon.

Studiul a acoperit 15 ani de date din 26 de țări și a constatat că, dacă rețeaua electrică funcționează în principal cu combustibili fosili – cărbune, petrol sau gaz – încărcarea mașinilor electrice poate fi mai dăunătoare pentru clima decât utilizarea mașinilor pe benzină, titrează earth.com.

Principala concluzie: Vehiculele electrice încep să reducă cu adevărat emisiile doar atunci când aproape jumătate din electricitatea unei țări provine din surse curate, cum ar fi energia eoliană, solară sau hidroelectrică. Astăzi, cifra globală este de aproximativ 30%.

În țările cu emisii mari și energie murdară, creșterea vânzărilor de vehicule electrice, dimpotrivă, crește amprenta totală de carbon. Producția și reîncărcarea bateriilor, generate din cărbune sau gaz au un efect cumulativ care compensează beneficiile climatice.

„Vehiculele electrice nu sunt o soluție universală. Fără o tranziție simultană la energie regenerabilă, beneficiile lor de mediu sunt limitate”, spune coautorul studiului, profesorul Stephen Poletti.

Există și vești bune. Acolo unde ponderea energiei curate este mare – de exemplu în Noua Zeelandă (peste 80%) – vehiculele electrice chiar fac diferența. Dar la nivel global, infrastructura energetică nu a ajuns încă din urmă cu creșterea flotei de vehicule alimentate cu baterii, cu peste 10 milioane de astfel de vehicule vândute în întreaga lume în 2022.

Studiul subliniază că, pentru a face transportul cu adevărat durabil, este necesar nu doar stimularea achiziției de vehicule electrice, ci și accelerarea reformei energetice – creșterea producției „verzi”, dezvoltarea stocării de energie, modernizarea rețelei electrice și trecerea către planificarea urbană inteligentă. Altfel, efectul ar putea fi invers: creșterea cererii de energie electrică nu va face decât să crească povara surselor murdare, iar clima se va înrăutăți și mai mult.