Sezonul „febrei fânului” a devenit mai lung, mai intens și mai periculos în diferite regiuni ale Pământului. Potrivit cercetărilor internaționale, cursul alergiilor este acum influențat nu doar de polen în sine, ci și de un complex de factori externi: schimbările climatice, creșterea poluării aerului, creșterea numărului de furtuni și răspândirea speciilor de plante invazive.
Astfel, una dintre cele mai agresive plante alergene, ambrozia comună, adusă în Europa din America de Nord, s-a răspândit în sudul Franței, Ungaria, Balcani și chiar ajunge în Scandinavia. Experții estimează că este asociată cu reacții alergice la peste 13 milioane de europeni. Datorită încălzirii globale, sezonul său de înflorire a fost deja prelungit cu 25 de zile, iar până la jumătatea secolului, volumele de polen ar putea crește de patru ori, scrie The Guardian.
O amenințare serioasă este reprezentată de așa-numitul „astm de furtună” – un fenomen rar, dar mortal, când o furtună în plin sezon de polen duce la atacuri în masă la persoanele care suferă de alergii. Cel mai mare caz a fost înregistrat în 2016 la Melbourne, unde peste 8.500 de persoane au fost internate la spital după o furtună, dintre care nouă au murit.
Oamenii de știință subliniază, de asemenea, o legătură directă între poluarea aerului urban și proprietățile alergene crescute ale polenului. În zonele poluate, polenul de mesteacăn, de exemplu, conține mult mai mult substanța Bet v1, un alergen cheie. În același timp, poluarea distruge barierele naturale ale organismului, făcând mucoasele mai vulnerabile.
Prognozele climatice prevăd că sezonul alergiilor va începe mai devreme și va deveni mai sever în viitor. În unele regiuni ale Europei, intensitatea sa ar putea crește cu 60%. În același timp, în Marea Britanie, s-au înregistrat până acum doar modificări moderate, în principal o creștere a cantității de polen de mesteacăn.
Experții subliniază că alergiile devin o problemă de sănătate globală direct legată de starea mediului. „Schimbarile climatice afecteaza sanatatea, si in special alergiile. Dar este si o oportunitate de a schimba abordarea asupra ecologiei si sanatatii publice”, spune profesorul Claudia Treidl-Hoffmann de la Spitalul Universitar Augsburg.