Oamenii de știință insistă că este timpul să regândim modul în care proiectăm, folosim și eliminăm medicamentele, astfel încât acestea să nu devină o amenințare ascunsă pentru râuri, lacuri și toate ființele vii, menționează fhys.org.
Produsele farmaceutice care intră în căile navigabile prin apele uzate au efecte neașteptate și potențial periculoase asupra vieții sălbatice. Un nou studiu de teren în Suedia a constatat că chiar și concentrațiile mici de substanțe, cum ar fi clobazamul sedativ, pot modifica comportamentul somonului de Atlantic, afectând migrația și răspunsul la amenințări.
Oamenii de știință au urmărit migrația tinerilor somon din râul Dal către Marea Baltică. Unii dintre pești au primit microdoze de clobazam prin implanturi și au fost echipați cu transmițătoare mini. Rezultatele au fost neașteptate: peștii tratați s-au mișcat mai repede, au trecut mai ușor prin baraje și au ajuns mai des cu succes la mare. Cu toate acestea, în spatele efectului aparent „pozitiv” se află o concluzie tulburătoare: o perturbare a comportamentului natural, inclusiv schimbări în comportament și răspuns față de prădători.
Aceasta poate părea o mică schimbare, dar chiar și astfel de modificări pot destabiliza întregul ecosistem. Peștii pot migra la momentul nepotrivit, pot pierde orele de hrănire sau pot fi expuși la noi amenințări pentru care nu sunt pregătiți. Perturbarea echilibrului dintre specii și schimbarea calendarului ciclurilor de viață reprezintă o cale directă către consecințe pe termen lung asupra mediului.
Problema este una globală. Se estimează că peste 1.000 de ingrediente farmaceutice active au fost deja identificate în ecosistemele de apă dulce din întreaga lume, din Europa până în Antarctica. Aceștia pătrund în apă cu urina și apele reziduale după administrarea medicamentelor, prin eliminare necorespunzătoare și cu deșeurile farmaceutice. Stațiile de tratare a apelor reziduale sunt adesea incapabile să elimine complet acești compuși, în special dacă sunt destinate doar pentru tratarea biologică sau mecanică.
O soluție este îmbunătățirea epurării apelor uzate, inclusiv tehnologii precum ozonarea, care descompun în mod eficient compușii chimici complecși. Dar sunt scumpe și sunt disponibile în prezent doar pentru un număr limitat de țări și regiuni.
Un alt domeniu promițător este chimia verde, dezvoltarea unor medicamente care se descompun mai repede în natură sau devin inactive după utilizare. Oamenii de știință cer, de asemenea, reguli mai stricte privind eliminarea medicamentelor și controale mai stricte asupra deversărilor industriale.