Inovație la scara gastronomică – atelierul QBO, o experiență practică valoroasă

Te-ai întrebat vreodată cum inovația transformă arta culinară? La Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), răspunsul prinde contur prin experiențe practice de neuitat, cum a fost recentul atelier științifico-practic „QBO – Sistem Universal de Procesare: totul într-unul, unul pentru toți”. Organizat pe 10 aprilie de Departamentul Alimentație și Nutriție din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, evenimentul a adus împreună experți de top din industrie, reprezentanți ai unor companii de marcă și, cel mai important, studenții pasionați ai specialității „Tehnologie și Management în Alimentația Publică”.

Dat fiind că reziliența sistemelor alimentare globale devine o prioritate, iar la UTM se conștientizează perfect importanța colaborării strânse dintre mediul academic și cel de afaceri, mesajul doamnei conf. univ., dr. Aurica CHIRSANOVA, șefa Departamentului Alimentație și Nutriție, a subliniat această necesitate, evidențiind rolul esențial al unor astfel de evenimente în definirea obiectivelor comune și în consolidarea eforturilor colective pentru a răspunde provocărilor din domeniu.

Atelierul QBO a oferit participanților o incursiune captivantă în universul tehnologiilor inovatoare din gastronomie, având în prim-plan sistemul universal QBO pentru procesarea alimentelor. Această soluție tehnologică ingenioasă garantează obținerea unor produse sigure pentru consum și deschide noi posibilități spre dezvoltarea unor alimente adaptate perfect cerințelor nutriționale și de sănătate ale consumatorilor moderni.

Inspirația pentru acest eveniment de excepție a venit din dedicația profesorilor Oxana RADU și Alina BOIȘTEAN, care, în urma participării la Expoziția internațională Food Tech Expo din Polonia, au adus la UTM cele mai recente tendințe în procesarea alimentelor. Pasiunea lor pentru excelență s-a concretizat în aprofundarea cunoștințelor despre sistemul QBO și potențialul său transformator.

Realizarea acestui atelier a fost posibilă datorită sprijinului generos al companiei SRL CART-CEDRU, prin amabilitatea administratorului Alexandru LUPAȘCU, și a colaborării fructuoase cu firma ROBOQBO, reprezentată de Francesco SCAGLIARINI (Export Area Manager) și Daniele ROSSI (Corporate Chef). Prezentarea practică susținută de acești experți notorii a fost o adevărată revelație, ilustrând în mod convingător funcționalitățile avansate și beneficiile incontestabile ale sistemului QBO.

Însă, adevărații beneficiari ai acestui eveniment remarcabil au fost studenții specialității „Tehnologie și Management în Alimentația Publică”. Atelierul QBO a reprezentat pentru ei o mare oportunitate de a experimenta cu tehnologii de ultimă oră, de a pune în practică noțiunile teoretice acumulate și de a interacționa cu profesioniști de top din industrie. Acest contact direct cu realitatea din teren este esențial pentru a le cultiva abilitățile practice, încrederea în sine și o înțelegere profundă a cerințelor actuale ale sectorului HoReCa și ale alimentației sănătoase.

Prezentă la eveniment, conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC, șefa Școlii Doctorale a UTM, dar, concomitent, și cadrul didactic la FTA-UTM, și-a exprimat mândria pentru inițiativa Facultății FTA de a aduce în sălile de curs specialiști de top, apreciați de o lume întreagă. „QBO – Sistem Universal de Procesare” a depășit limitele unui atelier, devenind o platformă de dialog activ între mediul academic și cel profesional, un catalizator pentru inovație și un pas important în formarea viitorilor lideri ai industriei alimentare din Republica Moldova” a apreciat doamna Rodica SIMINIUC, subliniind că, astfel, UTM demonstrează încă o dată că este un centru de excelență, unde instruirea practică nu este doar o componentă a procesului educațional, ci o piatră de temelie pentru succesul discipolilor săi.

Sursa:utm.md