Organizațiile de Suport în Afaceri (OSA) devin actori tot mai relevanți în sprijinirea întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMMM-uri) pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta a fost principalul mesaj al celei de-a patra ediții a Forumului OSA, desfășurat pe 11 aprilie 2025, la Chișinău, sub genericul „Accelerarea creșterii ÎMMM-urilor: impactul organizațiilor de suport în afaceri”.
Evenimentul a fost organizat de PNUD, cu asistența financiară a Uniunii Europene, Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectelor „Măsuri de Promovare a Încrederii” și „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
Forumul a reunit peste 70 de participanți de pe ambele maluri ale Nistrului, printre care reprezentanți ai OSA, antreprenori, experți, parteneri de dezvoltare și factori de decizie, care au analizat împreună oportunitățile de creștere ale ÎMMM-urilor, accesul acestora la piețele externe și modul în care OSA pot contribui la elaborarea politicilor publice pentru a stimula dezvoltarea economică sustenabilă pe ambele maluri ale Nistrului. Participanții au discutat despre rolul esențial al OSA în dezvoltarea și reprezentarea ÎMMM-urilor, adaptarea la cerințele pieței unice a UE, precum și despre promovarea comerțului, abilitarea economică a femeilor și investițiile în educația STEEAM (știință, tehnologie, inginerie, antreprenoriat, arte și matematică) pentru noua generație de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului.
Prin susținerea parteneriatelor bilaterale ale OSA și a mediului de afaceri, PNUD, împreună cu partenerii de dezvoltare, a contribuit la creșterea abilităților de implicare, la fortificarea rezilienței la crize, sporirea capacităților de export și la îmbunătățirea alfabetizării digitale ale acestora. Aceste eforturi s-au concretizat în crearea și menținerea locurilor de muncă, implementarea de soluții inovatoare în modelele de afaceri și consolidarea de noi nișe de piață, inclusiv dezvoltarea lanțurilor valorice de-a lungul Nistrului.
Inițiativele implementate în cadrul proiectelor „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) și „Măsuri de Promovare a Încrederii” au permis antreprenorilor de pe ambele maluri să inoveze, să se adapteze la noile realități economice și să exploreze oportunități de colaborare. Rezultatele tangibile includ nu doar creșterea economică, ci și o mai bună înțelegere și cooperare între comunitățile de pe cele două maluri ale Nistrului.
Forumul a fost și un prilej de recunoaștere a eforturilor organizațiilor de suport în afaceri. Șase dintre acestea au primit certificate pentru finalizarea programului de dezvoltare a competențelor de export. Totodată, patru parteneriate dintre asociații de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului au fost susținute financiar prin granturi destinate consolidării capacităților instituționale în domenii precum promovarea exporturilor, abilitarea economică a femeilor și integrarea dimensiunii de gen în activitatea organizațiilor.
De asemenea, trei organizații ale societății civile au primit suport pentru implementarea inițiativelor educaționale STEEAM dedicate fetelor și femeilor din stânga Nistrului, contribuind la egalitatea de șanse și la extinderea accesului la educație de calitate.
Ajuns la a patra ediție, Forumul organizațiilor de suport în afaceri reconfirmă angajamentul ferm al PNUD și al partenerilor de dezvoltare de a susține un mediu de afaceri incluziv, competitiv și rezilient, pe ambele maluri ale Nistrului.