Oamenii de știință au avertizat că scăderea nivelului de oxigen din ape ar putea duce la distrugerea populațiilor unor specii de animale. Schimbările climatice afectează întreaga noastră planetă, iar lacurile nu fac excepție. Reducerea nivelului de oxigen din apa dulce poate fi o problemă destul de serioasă, scrie Earth.
Se remarcă faptul că, în studiul lor recent, oamenii de știință conduși de profesorii Shi Kun și Zhang Yunlin de la Institutul de Geografie și Limnologie Nanjing au încercat să înțeleagă modul în care încălzirea globală afectează peste 15.000 de lacuri din întreaga lume. Rezultatele au fost departe de cele mai bune pentru planeta noastră.
Potrivit oamenilor de știință, a fost detectată o scădere bruscă a nivelului de oxigen dizolvat în mai mult de 4/5 dintre lacurile care au participat la studiu.
„S-au observat scăderi pe scară largă ale oxigenului dizolvat în râuri, lacuri și oceane, dar impactul încălzirii climatice asupra dezoxigenării globale a lacurilor rămâne neclar”, au spus cercetătorii.
Publicația a explicat că apa lacului conține oxigen, care este necesar pentru pești, plante și alte organisme. De obicei provine din atmosferă sau prin fotosinteză. Condițiile mai calde reduc cantitatea de oxigen din apă, iar iernile mai scurte înseamnă mai puțin amestecarea apei reci de sus în jos.
Oamenii de știință au observat că pierderea de oxigen în lacuri are loc chiar mai repede decât în oceane și râuri. Ei au sugerat că aproximativ 55% din scăderea oxigenului din lacuri s-a datorat creșterii temperaturilor. Cercetătorii au subliniat că supraîncărcarea de nutrienți, numită eutrofizare, a explicat doar aproximativ 10% din declin.
Publicația a adăugat că exploziile scurte de vreme caldă afectează lacurile în mod diferit față de încălzirea pe tot parcursul anului. Analiza oamenilor de știință a arătat că temperaturile care sunt mult mai mari decât cele normale cresc pierderile de oxigen cu aproximativ 7-8%. Valurile de căldură mai frecvente ar putea exacerba aceste modele și ar putea cauza daune neașteptate populațiilor de pești, au menționat savanții.
În plus, unele zone pot fi mai vulnerabile. Unele lacuri au deja de-a face cu niveluri ridicate de nutrienți și creșterea puternică de alge. În astfel de locuri, schimbările bruște de temperatură duc la o scădere și mai mare a nivelului de oxigen.
Oamenii de știință au avertizat că peștii și alte animale suferă atunci când oxigenul scade sub nivelurile critice. Ei au accentuat că zonele cu oxigen scăzut reduc spațiul de habitat, afectează ciclurile de reproducere și uneori ucid populații întregi.
De asemenea, din cauza pierderii de oxigen, se produce o scadere a calitatii apei. Publicația a puctat că apa tulbure cu conținut scăzut de oxigen poate provoca înflorirea bacteriilor și poate schimba gustul și mirosul apei de băut.Inversarea unor schimbări climatice nu va fi ușoară, spun oamenii de știință. Totuși, mai există o șansă.
Cercetătorii au cerut îmbunătățirea gestionării nutrienților și reducerea la minimum a scurgerilor agricole. Aceștia au sfătuit să folosească îngrășămintele mai judicios, precum și să investească în tratarea apelor uzate.