400 de copii și tineri din întreaga țară au participat la concursul național “Lumea în viziunea copiilor”, ediția a XVIII-a

Sâmbătă, 05 aprilie 2025, Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico” a vibrat sub energia tinerilor artiști, la ediția a XVIII-a a Concursului Național de Arte Plastice și Arte Decorativ-Aplicate „Lumea în viziunea copiilor”. Evenimentul, organizat cu pasiune și profesionalism, care a reunit 400 de participanți cu vârste între 9 și 19 ani, dornici să-și pună în valoare talentul și viziunea artistică unică, și-a îndeplinit cu succes scopul propus, de a sensibiliza importanța educației estetice și de a stimula potențialul creativ al copiilor și tinerilor.

Luând în considerare că, deceniul 2021 – 2030 s-a proclamat a fi Deceniul Internațional al Științei Oceanelor pentru Dezvoltare Durabilă și Deceniul Națiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor, s-a decis ca tematica Concursului să reflecte angajamentul instituției de a susține inițiativa internațională, prin resursa educativă. În cadrul evenimentului de deschdiere a fost ales genericul acestuia, un moment special în care unul dintre participanți a extras tema finală dintre cele trei propuneri inițiale. Acest gest a simbolizat spiritul de corectitudine și transparență. Astfel, genericul ediției a XVIII-a a Concursului, este: „Pădurea e pământul verde, oceanul – inimă albastră”.

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: ARTE PLASTICE și ARTE DECORATIV-APLICATE. Participanții au avut la dispoziție o varietate de tehnici artistice – de la pictură și grafică, la sculptură și design – pentru a transpune pe suportul de lucru interpretările lor despre lumea în care trăiesc. Lucrările realizate pe formate A2 sau A3 (sau în volum/relief, în funcție de tehnică) au reflectat originalitate, expresivitate și rafinament tehnic, conform criteriilor de jurizare enunțate în regulament. 

Pentru evaluarea lucrărilor va fi asigurată o Comisie de jurizare, formată din experți în domeniul artelor plastice și decorativ-aplicate:

Secțiunea Arte Plastice

● Galina Vieru – artistă plastică, poetă și membră titulară a Uniunii Artiștilor Plastici din RM, președinta comisiei;

● Natalia Bulat – cadru didactic în cadrul Centrului de Creație a Copiilor „Ghiocel”, membră a comisiei; 

● Raisa Alexa – cadru didactic, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, membră a comisiei.

Secțiunea Arte Decorativ-aplicate 

● Elena Frunze – asistent universitar și cadru didactic la Secția Ceramică și Sculptură, Departamentul Arte Decorative și Sculptură din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, președinta comisiei;

● Elena Cojocari – directoare adjunctă Proiecte Culturale și Educaționale la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, membră a comisiei;

● Neli Țurcanu – metodistă, CRCT „Artico”, membră a comisiei.

Această echipă de specialiști va evalua lucrările în perioada 07-10 aprilie 2025, pe baza unor criterii clare, punând accent pe categoria de vârstă, secțiuni, tip de instituție, dar și  originalitatea, expresivitatea, procedeele compoziționale și tehnica de interpretare a lucrărilor– asigurând astfel un proces de jurizare obiectiv, transparent și competitiv.

Rezultatele finale ale Concursului vor fi anunțate pe 14 aprilie 2025, public,  prin intermediul site-ului organizatorului www.artico.md   și a paginii oficiale de Facebook ARTICO.

Decernarea premiilor va avea loc în data de 17 aprilie 2025 în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 82, în cadrul unui eveniment oficial.

Acum, ochii sunt ațintiți spre următoarea etapă: Vernisajul expoziției lucrărilor câștigătoare. CRCT „Artico” în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, vă invită să descoperiți universul artistic al acestor copii și tineri remarcabili începând cu 17 aprilie 2025. Expoziția va fi găzduită de muzeu și va rămâne deschisă publicului până pe 15 mai 2025.Aceasta va prezenta cele mai reușite creații din cadrul Concursului, plasate pe locurile I, II și III, oferind o perspectivă fascinantă asupra modului în care tinerii artiști percep și interpretează lumea din jurul lor prin pictură, grafică, tehnică mixtă, sculptură și design. 

Concursul „Lumea în viziunea copiilor” a devenit deja o tradiție în peisajul cultural educațional, continuând să fie un spațiu de inspirație și dezvoltare artistică. Evenimentul a reafirmat, și în acest an, rolul artei în formarea sensibilității și expresivității vizuale a copiilor, pregătindu-i pentru un viitor în care imaginația și talentul vor fi mereu apreciate

sursa: undalibera.md