În 2024 80% din creșterea producției globale de energie electrică a provenit din surse regenerabile și energie nucleară

În același timp, consumul global de energie electrică a crescut cu aproape 1 100 TWh, mai mult decât dublul creșterii medii anuale din ultimul deceniu Anul trecut, sursele de energie regenerabilă (SER) și energia nucleară au reprezentat împreună, pentru prima dată, 40% din producția globală de energie electrică și 80% din creșterea producției globale. Astfel de date au fost publicate de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său Global Energy Review 2025.

Instalațiile noi de energie regenerabilă au atins niveluri record pentru al 22-lea an consecutiv, cu aproape 700 GW de capacitate totală de energie regenerabilă adăugată în 2024, din care aproape 80 % sunt centrale solare (SPP).

Creșterea  capacității de energie din surse regenerabile în funcție de tehnologie, 2019-2024.

Producția de energie solară și eoliană a crescut cu un nivel record de 670 TWh/an, în timp ce producția de energie electrică din gaze naturale a crescut cu 170 TWh/an și din cărbune cu 90 TWh/an. Anul trecut, energiile regenerabile au reprezentat 32% din producția globală de energie electrică. În Uniunea Europeană, ponderea generării de energie din surse solare fotovoltaice și eoliene a depășit pentru prima dată ponderea combinată a cărbunelui și gazului. În SUA, ponderea energiei solare și eoliene a crescut la 16% și a depășit-o pe cea a cărbunelui. În China, energia solară și eoliană au furnizat împreună aproape 20% din producția totală.

În 2024 au fost puse în funcțiune capacități nucleare de peste 7 GW, cu 33% mai mult decât în 2023. Cantitatea de noi capacități adăugate în acest domeniu a fost a cincea cea mai mare din ultimele trei decenii. Producția de energie nucleară a crescut cu 100 TW-ani în 2024. Aceasta echivalează cu cea mai mare creștere din acest secol, dacă nu punem la socoteală creșterea postcovid. În 2024, numărul lucrărilor de construcție a centralelor nucleare a crescut cu 50%.

Creșterea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) legate de energie continuă să rămână în urma creșterii economice globale. În 2024, rata de creștere a emisiilor a încetinit la 0,8 %, în timp ce economia mondială a crescut cu peste 3 %.

Creșterea globală de 300 de milioane de tone de emisii de CO2 a fost influențată de temperaturile înalte. Dacă vremea din 2024 ar fi rămas similară cu cea din 2023, care a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, aproximativ jumătate din creșterea emisiilor globale ar fi putut fi evitată.

Cu toate acestea, cercetătorii notează că implementarea energiei solare, eoliene, nucleare, a vehiculelor electrice și a pompelor de căldură începând cu 2019 ar preveni 2,6 miliarde de tone de emisii de CO2 anual, echivalentul a 7% din emisiile globale.

Cea mai mare creștere a emisiilor în 2024 a venit din partea economiilor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare din afara Chinei. Creșterea emisiilor din China a încetinit în 2024, deși emisiile pe cap de locuitor sunt în prezent cu 16% mai mari decât în țările dezvoltate și aproape duble față de media globală. Emisiile din țările dezvoltate au scăzut cu 1,1%, ajungând la 10,9 miliarde de tone în 2024, un nivel înregistrat în urmă cu 50 de ani, când PIB-ul acestora era mai mult decât triplu.