Astăzi a fost lansat studiul de fezabilitate pentru Regiunile de Management al Deșeurilor (RMD) 4 și 7. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu și Stella Renita, reprezentantul Băncii Europene de Investiții (BEI).
Studiile vor fi realizate cu sprijinul BEI și vor contribui la identificarea celor mai eficiente, economice și ecologice soluții pentru regiunile 4 și 7. Regiunea 4 include municipiul Chișinău și raioanele, Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Anenii Noi și Orhei. Regiunea 7 cuprinde 11 raioane: Bălți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sîngerei, Soroca, Șoldănești, Rezina și Telenești.
Studiul de fezabilitate va fi finalizat până la sfârșitul anului 2026 și reprezintă un element fundamental pentru asigurarea implementării cu succes a proiectului pe țară ,,Deșeuri Solide în Republica Moldova” și adaptarea soluțiilor la realitățile fiecărei regiuni. În acest sens, deja au fost identificate potențialele locații pentru construcția infrastructurii.
Suplimentar la studiile de fezabilitate, vom elabora termenii de referință pentru proiectarea și construcția infrastructurii, ceea ce va permite definirea unui cadru tehnic clar, esențial pentru desfășurarea eficientă și în siguranță a etapelor următoare.
În cadrul conferinței, ministrul Lazarencu, a evidențiat progresele înregistrate în implementarea proiectului de gestionare a deșeurilor pe țară.
,,În ultimii 4 ani am făcut eforturi considerabile pentru a scoate țara din gunoi. Am identificat resurse de la partenerii de dezvoltare pentru a construi infrastructura de gestionare a deșeurilor din toată țara și am asigurat o cale ireversibilă pentru programul pe țară ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, a menționat Sergiu Lazarencu.
Menționăm că, la nivel de țară avem progrese semnificative în Regiunile de Management al Deșeurilor 1, 5 și 8.
În Regiunea nr. 1 care cuprinde raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și Comrat, suntem la etapa de creare a operatorului regional de salubrizare. La fel, suntem în proces de transmitere a trenurilor identificate din proprietatea APL-urilor în proprietatea statului și avem semnat Acordul de grant al proiectului.
Regiunile nr. 5 și 8, care cuprind raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni avem semnat Acordul de grant al proiectului. La fel, a fost deja finalizată etapa de transmitere a terenurilor în proprietatea statului și a fost înregistrat oficial operatorul regional. Totodată, a fost semnat contractul de suport cu o companie de consultanță, care la moment elaborează documentația pentru contractele de lucrări și achiziționarea de echipamente. Licitațiile vor fi lansate în a doua jumătate a acestui an.
Amintim că, Proiectul „Deșeuri Solide în Republica Moldova” prevede crearea a șase regiuni de gestionare a deșeurilor. În fiecare regiune va fi construit câte un centru de reciclare și management ecologic, care va include stații de sortare, compostare și transfer. De asemenea, proiectul prevede achiziționarea echipamentelor și vehiculelor necesare pentru colectarea, transportul și tratarea deșeurilor, precum și închiderea gunoiștilor neautorizate, contribuind astfel la protejarea mediului și a sănătății publice.
Sursa:mediu.gov.md