Oamenii de știință au descoperit că încălzirea globală a redus cantitatea de apă din sol, lacuri, râuri și zăpadă din întreaga lume. Situația ar putea duce la consecințe ireversibile pentru agricultură și creșterea nivelului mării.
Hidrologii australieni au efectuat modele care au demonstrat că majoritatea rezervelor de apă dulce de pe uscat au fost epuizate. La început, un profesor de la Universitatea din Melbourne, Dongril Ryu, a crezut că este o greșeală, dar verificările ulterioare au confirmat previziunile alarmante.
S-a dovedit că solurile de pe Pământ au pierdut peste 2.000 de gigatone de apă în ultimii 20 de ani. În același timp, frecvența secetelor agricole și de mediu a crescut, nivelul mării la scară globală a crescut, iar polul Pământului s-a deplasat. Trei surse de date diferite au arătat că planeta noastră stochează mai puțină apă pe uscat decât oricând.
Potrivit oamenilor de știință, solurile și-au pierdut elasticitatea pentru a-și reveni la nivelul de umiditate anterior. Încă nu este clar dacă putem inversa procesul. Depinde mult dacă oamenii iau măsuri pentru a combate schimbările climatice. Creșterea stresului termic asupra plantelor înseamnă că acestea au nevoie de mai multă apă. Agricultura continuă să consume mai multă apă decât își poate permite, spun hidrologii.
„Au existat schimbări climatice pe termen lung în trecut, care ar putea avea loc în viitor și ar putea inversa tendința descrisă, dar probabil nu în timpul vieții noastre. Pe măsură ce gazele cu efect de seră accelerează încălzirea globală, este puțin probabil ca ratele de evaporare să încetinească în curând”, a declarat ecologistul Katherine Jacobs de la Universitatea din Arizona.