Una dintre cele mai mari concentrații de deșeuri marine se găsește pe fundul șanțului Calypso, o depresiune subacvatică din Marea Ionică. Cel mai adânc loc din Marea Mediterană este literalmente plin de gunoaie, ilustrând modul în care activitatea umană afectează fiecare colțișor al naturii.
Oamenii de știință au scanat depresiunea cu un dispozitiv subacvatic, care a înregistrat 167 de obiecte. 88% din resturi erau din plastic, dar și sticlă, metal și hârtie. La o adâncime de 5122 de metri se aflau pungi de plastic, cutii de băutură, sticle, frânghii și pahare de plastic.
Experții au estimat că în adâncurile Calypso ar putea exista până la 26 715 unități de deșeuri pe kilometru pătrat. Acesta pare a fi unul dintre cele mai poluate medii de mare adâncime de pe planetă în prezent, scrie IFL Science.

Forma și localizarea Depresiunii Calypso ajută la explicarea de ce s-au acumulat atât de multe deșeuri acolo. Este o depresiune închisă care favorizează acumularea de gunoi. Curenții slabi ajută resturile ușoare să se depună pe fund, menționează Miquel Canals de la Universitatea din Barcelona.
Așadar, cum ajung gunoaiele în cea mai adâncă parte a Mării Mediterane? Printr-o varietate de moduri, inclusiv transportul pe distanțe lungi de către curenții oceanici și scufundarea directă. Unele dintre deșeurile mai ușoare provin de pe coasta aflată la 60 de kilometri de depresiune. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, dovezi ale aruncării directe a sacilor de gunoi de pe bărci. Cercetătorii speră că descoperirile lor vor servi drept semnal de alarmă pentru public.