Raportul global privind calitatea aerului din 2024 a dezvăluit o tendință alarmantă: doar 17% dintre orașele lumii îndeplinesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru particulele fine PM2,5.
O analiză a datelor de la peste 40.000 de stații de monitorizare din 138 de țări a demonstrat că în 126 de țări (91,3%) nivelurile medii anuale de poluare depășesc pragul de siguranță de 5 µg/m³, titrează independent.co.uk.
Cea mai poluată țară a fost Ciad, unde nivelurile de PM2,5 au atins 91,8 µg/m³ – aceasta este de 18 ori mai mare decât standardul OMS. De asemenea, printre cele mai proaste situații se numără Bangladesh, Pakistan, Republica Democrată Congo și India, unde se află șase dintre cele nouă orașe cele mai poluate din lume. Delhi, capitala Indiei, a devenit din nou cea mai poluată metropolă, cu nivelurile de PM2,5 atingând 128,2 µg/m³ în Birnihat, de 25 de ori limita de siguranță.
La capătul opus al listei se află Australia, Islanda, Noua Zeelandă, Barbados, Bahamas, Estonia și Grenada. În aceste țări, nivelurile medii anuale de PM2,5 rămân la sau sub 5 µg/m³, ceea ce le face unele dintre cele mai ecologice locuri. Cel mai curat aer a fost înregistrat în Mayaguez (Puerto Rico), unde conținutul de PM2,5 a fost de doar 1,1 μg/m³.
Studiul a relevat, de asemenea, probleme regionale presante. În America Latină, deteriorarea semnificativă a calității aerului este cauzată de incendiile forestiere din Amazon, iar în Africa, monitorizarea poluării este dificilă din cauza lipsei stațiilor de monitorizare. Au existat îmbunătățiri în Asia de Sud-Est, dar emisiile transfrontaliere de la arderile agricole și zonele industriale rămân o problemă.
Ecologiștii avertizează că poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenințări la nivel global pentru sănătate, fiind responsabilă pentru 8,1 milioane de decese în 2021, potrivit Institutului pentru Efecte pe Sănătate (HEI). Cercetările arată, de asemenea, că chiar și expunerea pe termen scurt la poluarea aerului poate afecta funcția cognitivă a unei persoane.
Experții cer controale de mediu mai stricte și măsuri urgente de reducere a emisiilor, subliniind că accesul la aer curat ar trebui să fie o prioritate pentru toate țările.