Parlamentul francez a adoptat o lege care interzice utilizarea PFAS în produse precum cosmetice, ceară de schi și îmbrăcăminte. Mișcarea ar putea avea un impact dincolo de granițele țării.
PFAS (substanțe per- și polifluoroalchile) sunt un grup de mii de compuși chimici utilizați în producția de produse cu proprietăți de respingere a apei, a uleiurilor și a murdăriei. Aceste substanțe chimice persistente se găsesc în multe produse de uz casnic, inclusiv în vase antiaderente, ambalaje alimentare, produse de igienă și medicamente. Au fost descoperite în toată lumea, inclusiv în zone îndepărtate ale Antarcticii și în sângele majorității americanilor. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), PFAS poate crește riscul de cancer și poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, echilibrului hormonal și ficatului.
Proiectul de lege adoptat, care așteaptă semnătura președintelui Emmanuel Macron, ar interzice producția, importul și vânzarea de PFAS în anumite produse din ianuarie 2026 și toate produsele textile până în 2030. Se fac excepții pentru unele zone industriale și zone importante pentru securitatea națională. Proiectul de lege a primit sprijin în parlament (231 de voturi pentru și 51 împotrivă) și în public, deoarece PFAS au fost detectate în apa potabilă din multe orașe franceze, inclusiv Paris.
Interdicția continuă o tendință de restricții europene: Danemarca a interzis PFAS în ambalajele alimentare în 2020, iar Agenția Europeană pentru Produse Chimice ia în considerare o propunere de interzicere a substanțelor în UE.
În ciuda sprijinului larg răspândit, proiectul de lege a fost criticat. Deputatul Eddie Casterman a spus că interdicția nu va proteja sănătatea cetățenilor, ci va crea doar dificultăți economice suplimentare, forțându-i să cumpere produse din țări cu standarde mai puțin stricte.
Spre deosebire de Franța, de exemplu, Statele Unite au adoptat o abordare mai precaută în reglementarea PFAS. În 2023, EPA a stabilit primele standarde naționale pentru apa potabilă, limitând șase substanțe chimice din acest grup. În ianuarie 2025, agenția a lansat un studiu care confirmă efectele nocive ale „substanțelor chimice pentru totdeauna” în apele uzate agricole.
Cu toate acestea, în SUA, sarcina revine autorităților de reglementare guvernamentale și cercetătorilor independenți să demonstreze că substanțele chimice sunt dăunătoare, în timp ce în UE, companiile sunt obligate să dovedească siguranța produselor lor înainte de a intra pe piață. Această abordare a dus la o poluare larg răspândită cu PFAS.