În ultima perioadă topirea ghețarilor Pământului s-a accelerat cu 36%

În ultimul deceniu, ghețarii planetei au început să se topească mult mai repede decât înainte. Glaciologii avertizează că acest proces va face ca nivelul mării să crească mai devreme decât se aștepta. Ghețarii joacă un rol important în reglarea climei lumii și oferă surse de apă dulce pentru miliarde de oameni de pe pământ.

O evaluare globală a arătat o creștere bruscă a ratei de topire în ultimii 10 ani, cantitatea de gheață pierdută crescând cu aproximativ 36% din 2012 până în 2023, comparativ cu 2000-2011. Omenirea pierde în medie 273 de miliarde de tone de gheață în fiecare an, ceea ce este comparabil cu consumul de apă al populației lumii de peste 30 de ani.

Potrivit profesorului de la Universitatea din Zurich, Michael Zemp, rezultatele sunt șocante, deși nu sunt surprinzătoare, având în vedere creșterea temperaturilor globale din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. De la începutul secolului, ghețarii Pământului și-au pierdut aproximativ 5% din volum, cu diferențe regionale foarte mari. De exemplu, în Antarctica, aproximativ 2% din ghețari s-au topit, iar în Alpi – până la 40%. Regiunile cu ghețari mici îi pierd mai repede și mulți nu vor supraviețui acestui secol, notează omul de știință.

Potrivit prognozelor actualizate, planeta se va confrunta cu o creștere mai rapidă a nivelului mării înainte de sfârșitul secolului decât se prevedea anterior. Pierderea ghețarilor va afecta, de asemenea, rezervele de apă dulce, în special în Asia Centrală și Anzi, scrie Science Alert.

Ghețarii sunt al doilea cel mai mare contributor la creșterea nivelului mării, după extinderea apei de mare atunci când este încălzită. Din 2000, topirea ghețarilor a determinat creșterea nivelului mării cu aproape doi centimetri, punând aproape 4 milioane de oameni în pericol de inundație.