Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu l-a salutat astăzi la Chișinău pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Mircea Fechet. Discuțiile s-au concentrat pe aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul protecției mediului.
Printre principalele provocări abordate s-au numărat schimbările climatice, poluarea transfrontalieră, gestionarea durabilă a resurselor de apă și conservarea biodiversității, domenii esențiale ce necesită măsuri concrete și strategii de adaptare și atenuare. România și Republica Moldova își propun să consolideze parteneriatele instituționale și să dezvolte proiecte comune axate pe protecția mediului.
Vizita a continuat la Rezervația „Codrii”, unde reprezentanți ai Regiei Naționale „Romsilva” și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au susținut, în fața a peste 100 de specialiști din domeniul silvic, o prezentare detaliată a sistemului de trasabilitate a lemnului din România, SUMAL 2.0 și viitoarea versiune SUMAL 3.0. Acest sistem avansat permite monitorizarea în timp real a masei lemnoase și asigură un control riguros asupra exploatării forestiere, contribuind astfel la prevenirea tăierilor ilegale și la o gestionare sustenabilă a fondului forestier. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a adopta acest model, considerându-l un instrument esențial pentru crearea unei evidențe exacte a pădurilor naționale și pentru implementarea unor politici eficiente de protecție și administrare a resurselor forestiere.
„Este momentul să adoptăm soluții moderne care să protejeze pădurile noastre. Exemplul României, prin sistemul SUMAL 2.0, demonstrează că digitalizarea și monitorizarea strictă a lanțului de aprovizionare pot reduce frauda, crește transparența și facilita accesul pe piețele internaționale. Un astfel de mecanism va spori capacitatea de monitorizare și transparență precum și încrederea oamenilor în acțiunile desfășurate în domeniul silvic “ a declarat Sergiu Lazarencu.
În cadrul discuțiilor, ministrul Fechet a subliniat că „România a făcut pași importanți în modernizarea sistemelor de trasabilitate a masei lemnoase și în combaterea exploatării ilegale a pădurilor. Avem expertiza și tehnologiile necesare pentru a sprijini Republica Moldova în adoptarea unor soluții similare, astfel încât să asigurăm o gestionare sustenabilă a fondului forestier”.
La finalul vizitei, ministrul Sergiu Lazarencu împreună cu ministrul Mircea Fechet au plantat în scuarul Rezervației „Codrii” un stejar, ca simbol al recunoștinței și cooperării între instituțiile de mediu din Republica Moldova și România.
Sursa foto:mediu.gov.md