Clean Industrial Deal al Comisiei Europene vrea să limiteze subvențiile pentru producția mai curată, dar deschide noi oportunități guvernelor de a finanța decarbonizarea industrială și producția de energie regenerabilă.
POLITICO scrie despre acest lucru cu referire la textul proiectului de document, care se află la dispoziția publicației. Acordul privind industria curată stabilește modalități prin care guvernele pot subvenționa și încuraja investițiile în tehnologii curate.
Autorii documentului au remarcat necesitatea de a stimula investițiile în Europa. În același timp, ei au menționat că „va fi necesar să se mobilizeze fonduri semnificative, în principal din surse private”.
Potrivit publicației, Comisia Europeană intenționează să limiteze subvențiile pentru producția ecologică la 75 de milioane de euro per proiect, față de 150 de milioane de euro din programul actual.
Cu toate acestea, creatorii Acordului deschid noi oportunități guvernelor de a finanța decarbonizarea industrială și producția de energie regenerabilă. Proiectul de document stabilește, de asemenea, o limită de împrumut de 350 de milioane de euro și plafonează garanțiile guvernamentale la 525 de milioane de euro pentru întreprinderile ecologice din unele regiuni. Aceasta face parte dintr-o serie de măsuri care permit guvernelor să acopere până la 50% din investițiile în echipamente sau utilaje care utilizează hidrogen și până la 35% în echipamente pentru producerea de energie regenerabilă.
În conformitate cu proiectul de acord privind industria curată, guvernele ar putea introduce, de asemenea, stimulente fiscale pentru a ajuta companiile să cumpere active de tehnologie curată care nu sunt neapărat supuse ajutoarelor guvernamentale – atâta timp cât nu favorizează anumite companii.
După ce a analizat textul documentului, POLITICO susține că Comisia Europeană încearcă să direcționeze mai multă asistență către companiile mici și regiunile defavorizate. „Va fi nevoie de sprijin guvernamental pentru a promova eforturile de decarbonizare”, se spune în document, iar cadrul urmărește să ofere „orizonturi mai lungi de planificare, previzibilitate și securitate a investițiilor întreprinderilor” și să ajute „scăderea riscului investițiilor de portofoliu” pentru a încuraja fondurile de pensii și companiile de asigurări să rămână adverse la risc.
POLITICO spune că grupurile industriale au reacționat pozitiv la schimbările planificate. Stefan Sagebro de la Confederația Întreprinderilor Suedeze a declarat că pragurile pentru tehnologiile curate „nu sunt nerezonabile”, deoarece vizează „producția în masă de bunuri acolo unde există o concurență intensă” și unde oficialii trebuie să fie „mai atenți” în acordarea subvențiilor.
Vincent van Hoorn, purtătorul de cuvânt al grupului de lobby Tehnologii curate pentru Europa, a declarat că cadrul ar trebui să „combine viteza și flexibilitatea pentru a oferi o predictibilitate mult mai mare antreprenorilor de tehnologie curată”. El a salutat recunoașterea de către Comisie a „beneficiilor unice ale instrumentelor eficiente din punct de vedere financiar, cum ar fi garanțiile”.