Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la pericolul mortal al creșterii temperaturii în cazul încălzirii globale

Pe măsură ce încălzirea globală continuă să se accelereze, oamenii de știință avertizează că o mare parte din suprafața Pământului, echivalentă ca mărime cu cea a Statelor Unite, poate deveni prea fierbinte pentru ca oamenii în vârstă să trăiască confortabil.

Studiul subliniază că dacă temperatura medie a planetei crește cu două grade Celsius, numărul zonelor de pericol pentru sănătate va crește semnificativ, reprezentând o amenințare pentru viața multor oameni.

Potrivit unui studiu care a analizat efectele căldurii arzătoare asupra corpului uman, există deja o creștere a numărului de decese asociate temperaturilor extreme. Anul trecut, peste 1.300 de oameni au murit în timpul pelerinajului Hajj din Arabia Saudită, la temperaturi care au ajuns la 51,8 grade Celsius. Schimbările climatice au determinat o creștere a numărului de valuri de căldură, punând un stres crescut asupra corpului uman și chiar supraîncărcând sistemele locale de răcire.

În cadrul studiului, oamenii de știință au evaluat cât de mult din pământ ar putea deveni periculoasă pentru sănătate, analizând atât nivelurile periculoase, cât și inacceptabile de supraîncălzire, care ar ridica temperatura corpului la 42 de grade Celsius în decurs de șase ore. Studiul a constatat că între 1994 și 2023, nivelurile de căldură și umiditate periculoase au crescut în zone corespunzătoare cu aproximativ două procente din masa pământului mondial. Pentru persoanele în vârstă și mai vulnerabile, această cifră crește la 20%.

Autorul principal al studiului, Tom Matthews, a spus că descoperirile evidențiază „consecințele potențial mortale” ale creșterii temperaturilor. Potrivit studiului, cu o creștere de două grade Celsius, suprafața de pământ care devine periculoasă pentru oameni se va tripla la aproximativ 6 la sută. Se observă că schimbările climatice viitoare reprezintă o amenințare nu numai pentru persoanele în vârstă, ci și pentru tinerii care nu au experimentat anterior temperaturi atât de ridicate.

„În astfel de condiții, expunerea prelungită la exterior poate duce la insolație fatală, chiar și la umbră cu vânturi puternice”, a adăugat Matthews.

Stresul termic apare atunci când mecanismele de răcire ale organismului nu mai pot face față, ceea ce poate duce la simptome care variază de la amețeli până la o posibilă cedare a anumitor organe. Temperaturile ușor mai scăzute pot fi fatale atunci când sunt combinate cu niveluri ridicate de umiditate, deoarece transpirația nu se poate evapora din piele, ceea ce îngreunează și termoreglarea.

Continentul european s-a confruntat cu cele mai grave efecte ale căldurii extreme până în prezent, cu peste 70.000 de decese în 2003, 60.000 în 2022 și peste 47.000 în ultimii patru ani. În mod similar, Asia a avut, de asemenea, impacturi severe ale creșterii temperaturilor, valurile de căldură în India și Pakistan ducând la mii de morți în 2015. Continentul african suferă și el de un val de căldură, deși multe date de mortalitate de acolo rămân „subestimate cronic”. În special, în Nigeria au fost înregistrate temperaturi extreme în 2024.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că cel puțin o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de căldură și consideră că cifra reală ar putea fi de 30 de ori mai mare.