15 milioane de oameni din Africa de Sud au nevoie urgentă de ajutor alimentar din cauza celei mai grave secete din ultimii 40 de ani

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, seceta cauzată de influența El Niño durează din iulie 2023 și a lovit cel mai greu Zambia, Malawi, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Angola, Botswana și Lesotho.

Cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii a cuprins Africa de Sud, împingând 15 milioane de oameni în pragul foametei.

Regiunea se confruntă deja cu una dintre cele mai proaste recolte din ultimii cinci ani în aprilie 2024. Acum proviziile de hrană se epuizează rapid, iar următoarea recoltă este la șase luni.

Potrivit Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC), populația totală a statelor cele mai afectate este de aproximativ 130 de milioane, dintre care 68 de milioane necesită o formă de asistență.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 14 octombrie menționa că peste 22 de milioane de oameni se confruntă cu o insecuritate alimentară severă. Situația în rândul copiilor este deosebit de alarmantă: 2 milioane suferă de malnutriție acută, iar 500 de mii sunt în stare critică și suferă de malnutriție.

Zambia este cea mai grav afectată, cu 5,8 milioane de oameni care se confruntă cu insecuritate alimentară. Urmează:

Malawi – 5,7 milioane de oameni,

Zimbabwe – 4,4 milioane,

Mozambic – 3,3 milioane,

Angola – 1,5 milioane,

Namibia – 1,2 milioane,

Botswana – 400 de mii,

Lesotho – 37 mii.

Șase dintre aceste țări au declarat deja stare de urgență.

Problema apei este, de asemenea, acută – multe surse seacă, ceea ce crește riscul de răspândire a bolilor infecțioase. OMS avertizează că cazurile de holeră, malarie, poliomielita, tuberculoză și rujeolă ar putea crește în regiune în următoarele luni.

Situația deficitului de apă are, de asemenea, un impact negativ asupra sectorului energetic, deoarece multe țări din regiune depind de hidroenergie. În Zambia, nivelul apei din rezervorul Kariba a scăzut sub 8%, ceea ce a dus la întreruperi zilnice de curent de 21 de ore în Namibia și o medie de până la 3 ore de alimentare cu energie în Zambia.

Se estimează că regiunea va fi sub influența La Niña, care de obicei aduce ploi abundente, în următoarele luni, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie. Cu toate acestea, posibilele inundații și aglomerarea cu apă ar putea agrava situația, creând noi provocări pentru agricultură.

Regiunea se confruntă cu câteva luni mai dificile până când noul sezon de vegetație începe în aprilie.