În timp ce majoritatea țărilor din întreaga lume încearcă să reducă utilizarea combustibililor fosili, poluarea în țările din Balcanii de Vest rămâne ridicată din cauza încălzirii locuințelor, a centralelor electrice pe cărbune învechite, a mașinilor vechi și a lipsei de fonduri pentru a rezolva problema, scrie Reuters.
De exemplu, orașele mici, cum ar fi Belgrad (capitala Serbiei) și Saraievo (capitala Bosniei și Herțegovinei) sunt adesea în fruntea topurilor globale ale poluării publicate de site-uri web care urmăresc calitatea aerului din întreaga lume.
O astfel de poluare are consecințe grave asupra sănătății umane și ar putea, de asemenea, să amenințe intrarea acestor țări în UE, care are reguli mai stricte privind emisiile.
„Regiunea nu are resursele necesare pentru a reduce poluarea aerului”, a declarat Mirko Popovic, directorul think tank-ului Institutului de Energie Regenerabilă și Reglementare a Mediului din Belgrad.
În același timp, un raport al Comisiei Europene afirmă că, din 1990, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu aproximativ 40% datorită utilizării surselor de energie regenerabilă. Țările din Balcanii de Vest au promis că vor reduce emisiile de carbon, dar dificultățile economice au încetinit progresul.
De exemplu, Kosovo, care este una dintre cele mai sărace țări din Europa, produce peste 90% din electricitate din cărbune. Banca Mondială estimează că tranziția către o economie fără cărbune va costa țara 4,5 miliarde de euro.
„Efectul poluării este evident în întreaga regiune, în special iarna. Smogul a acoperit Belgradul în această săptămână, în timp ce Saraievo este situat într-o vale care acționează ca o capcană pentru poluare. Marți, calitatea aerului din capitala bosniacă a fost clasificată drept „periculoasă”. „, cel mai prost indicator din lume”, scrie Reuters, citând date de la IQAir, care urmărește nivelurile de poluare.
La rândul lor, în Skopje (capitala Macedoniei de Nord), localnicii poartă măști din cauza smogului și de multe ori nici măcar nu văd munții înzăpeziți timp de câteva zile.
Organizația Mondială a Sănătății a remarcat că ratele mortalității cauzate de poluarea mediului sunt ridicate, de la 114 la 100.000 de locuitori în Bosnia și aproximativ 100 în Serbia și Muntenegru, comparativ cu 45 în Germania și 29 în Franța.