După învestirea sa, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind clima, titrează CNN. Președintele ales dorește, de asemenea, să pună capăt închirierii terenurilor și apei pentru energia eoliană și să inverseze eforturile administrației Biden de a promova dezvoltarea vehiculelor electrice.
Roller coaster-ul implicării SUA în negocierile internaționale privind clima poate fi în sine dăunător, a declarat David Wirth, profesor la Boston College Law School și expert în dreptul internațional public. „Integritatea angajamentului Statelor Unite în această problemă va fi pusă la îndoială, precum și credibilitatea sa ca partener de tratat”, a declarat Wirth pentru CNN.
Publicația menționează că în discursul său de inaugurare, Trump a mai spus că va declara o „urgență energetică națională”.
„Vom fora, iubito, o să forăm”, a spus el. Deși SUA produc acum mai mult petrol decât orice altă țară în orice alt moment, anunță CNN.
Trump intenționează să simplifice sistemul de autorizare și să revizuiască regulile care „impun sarcini nejustificate asupra producției și utilizării energiei, inclusiv extracția și procesarea mineralelor care nu sunt combustibile”.
Doi guvernatori democrați care copreședează Alianța bipartizană a SUA pentru Climă, un grup de 24 de state și teritorii, au declarat că vor conduce delegația SUA la discuțiile anuale ale ONU privind clima din Brazilia la sfârșitul anului 2025.
„Este esențial pentru comunitatea internațională să știe că acțiunea SUA în domeniul schimbărilor climatice va continua. Alianța va transmite acest mesaj către COP30”, au declarat guvernatorul New York-ului Kathy Hochul și guvernatorul New Mexico Michelle Luyan Grisham într-un comunicat.
Oficialul ONU care supraveghează negocierile privind schimbările climatice a confirmat că „uşa rămâne deschisă pentru acordul de la Paris”, după ce preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul de referinţă privind schimbările climatice pentru a doua oară.
„Salutăm angajamentul constructiv cu toate țările”, a declarat secretarul executiv al ONU pentru schimbările climatice, Simon Still, într-o declarație. Still a subliniat importanța boom-ului global al energiei curate, evaluat la 2 trilioane de dolari anul trecut, a avertizat că țările care nu o acceptă vor rămâne în urmă. El a fost susținut de alte grupuri climatice.
„Nu există o urgență energetică. Există o urgență climatică. Statele Unite produc mai mult petrol și gaze decât orice altă țară din istorie. Pe baza politicilor de succes în materie de climă și energie, țara produce mai multă energie curată decât oricând”, el a declarat într-o declarație a președintelui Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale, Manish Bapna.