Specialiștii de la Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Moldovei” au finalizat evaluarea celor mai mari lacuri de acumulare din țară, cu suprafețe de peste 35 de hectare. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a anunțat încheierea procesului de inventariere a lacurilor cu inspecția barajului „Costești-Stânca” din raionul Rîșcani. Această verificare a fost realizată pentru a evalua starea reală a lacurilor și capacitatea de rezistență a barajelor cu scopul de a preveni posibilele pericole sau inundații.
Rezultatele inventarierii au arătat că din cele 58 de lacuri inspectate, 34 se află într-o stare satisfăcătoare, 16 lacuri necesită reparații curente, iar 8 sunt nefuncționale. Problemele majore identificate sunt eroziunea, fisurile în beton, corodarea structurilor metalice și nevoia de modernizare a sistemelor de evacuare a apelor de urgență.
Administrația Națională „Apele Moldovei” va veni cu recomandări către toți proprietarii și gestionarii acestor lacuri pentru a interveni și exclude orice formă de pericol.
Totodată, în următoarea ședință de Guvern vor fi aprobate noi reglementări privind exploatarea lacurilor, care vor contribui la o gestionare mai eficientă a acestora. Principalele măsuri incluse în noul regulament vizează:
- Obligația administratorilor de a efectua expertize tehnice pentru baraje sau diguri, având în vedere că majoritatea construcțiilor hidrotehnice au termenul de exploatare depășit;
- Interzicerea evacuării totale a apei din lacuri fără acordul primăriei, consiliului local, decizia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și avizul Administrației Naționale „Apele Moldovei”;
- Elaborarea și înregistrarea regulamentelor de exploatare a lacurilor, care vor asigura un management corect și eficient al resurselor de apă, conform metodologiei aprobate de Guvern.
„Protejarea apei este o prioritate națională. Ministerul Mediului este pe deplin angajat în protecția și gestionarea durabilă a resurselor de apă, conștientizând provocările majore pe care le aduce perioada următoare. Schimbările climatice, lipsa precipitațiilor, inclusiv iarna, și temperaturile în creștere pun o presiune tot mai mare asupra apelor de suprafață și subterane. De aceea, lucrăm intens la implementarea unor soluții eficiente, inclusiv îmbunătățirea cadrului normativ, pentru a conserva resursele de apă, a gestiona responsabil lacurile și a asigura accesul echitabil la apă pentru toți cetățenii, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
Sursa:mediu.gov.md