Raport: 234 de noi specii de animale și plante descoperite în Asia:majoritatea dintre ele  sunt pe cale de dispariție

Oamenii de știință au descoperit 234 de noi specii de animale și plante în regiunea Mekong Mare din Asia de Sud-Est. Multe specii sunt deja expuse riscului de dispariție din cauza activității umane, relatează WWF.

Raportul 2023 conține contribuții de la sute de oameni de știință de la universități, organizații de conservare și instituții de cercetare din întreaga lume. În acest an, aceștia au putut descoperi 173 de specii de plante vasculare, 26 de reptile, 17 amfibieni, 15 pești și trei mamifere în Cambodgia, Laos, Myanmar, Thailanda și Vietnam.

Una dintre noile specii a fost un șarpe numit „viperă cu gene de calcar” pentru solzii caracteristici deasupra ochilor, care seamănă cu genele sau sprâncenele. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, un arici cu blană moale, cu colți de „vampir”, un crocodil portocaliu strălucitor și o nouă specie de palmier.

Se observă că numărul total de specii de plante vasculare și vertebrate descrise în regiunea Mekong Mare din 1997 a ajuns la 3.623.

„Deși aceste specii au fost descrise de știință doar anul trecut, ele au trăit în habitatele unice ale regiunii noastre timp de multe milenii. Fiecare dintre aceste specii este o parte critică a unui ecosistem funcțional și sănătos și o bijuterie a bogatului patrimoniu natural al regiunii. Și cercetătorii nu sunt mai puțin valoroși! Sunt pasionați și lucrează neobosit pentru a caracteriza aceste specii în medii provocatoare, din păcate, adesea fără fonduri suficiente”, a declarat Chris Hallam, Manager Regional Wildlife WWF Asia-Pacific.

Raportul descrie, de asemenea, un nou tip de ghimbir a cărui rădăcină miroase a mango, precum și o orhidee fără frunze găsită pe piață. O altă descoperire interesantă a fost o cârtiță, care cântărește doar 8 grame.

Noile specii au fost descoperite într-o varietate de moduri, au adăugat oamenii de știință. Unele dintre ele au fost colectate în timpul cercetărilor de teren.

Raportul afirmă că biodiversitatea Mekongului Mare este acum amenințată din cauza pierderii și degradării habitatului și a activității umane excesive, inclusiv a comerțului cu animale sălbatice.