Creșterea globală a emisiilor de carbon din turism, determinată de 20 de țări

La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitățile Griffith și Queensland, Australia, care și-au publicat rezultatele în revista Nature Communications. Studiul a fost cea mai mare și mai cuprinzătoare analiză a emisiilor legate de turism din ultimele decenii.

Potrivit datelor, din 2009 până în 2019, emisiile de dioxid de carbon din sectorul turismului au crescut cu 40%, ajungând la 5,2 gigatone pe an, reprezentând 8,8% din toate emisiile globale. Această creștere este mai mult decât dublă față de rata creșterii economice globale în aceeași perioadă (3,5% față de 1,5% pe an).

Cea mai mare contribuție la creșterea emisiilor au avut-o trei țări – SUA, China și India, care au reprezentat 60% din creștere. În 2019, aceste țări au fost responsabile pentru 39% din toate emisiile din turismul global. Mai mult, 75% din emisii sunt asociate doar cu 20 de țări, în timp ce restul de 25% sunt distribuite în 155 de țări.

Aviația este o problemă deosebită, reprezentând jumătate din toate emisiile directe legate de turism. În ciuda deceniilor de promisiuni, industria aviației globale nu a redus încă semnificativ amprenta de carbon. Fiecare dolar cheltuit de turiști generează cu 30% mai mult dioxid de carbon decât dolarul mediu cheltuit în economia globală, iar emisiile din turism cresc într-un ritm mult mai mare decât eficiența tehnologiei.

De asemenea, studiul a scos la iveală inegalități uriașe între țări: amprenta de carbon a turismului pe cap de locuitor în cele mai active țări cu turism este de 100 de ori mai mare decât în ​​țările în care turismul este slab dezoltat. Statele Unite se află în fruntea listei țărilor cu cea mai mare amprentă de carbon din turism, reprezentând 19% din toate emisiile (3 tone de dioxid de carbon pe cap de locuitor). Regatul Unit ocupă locul al șaptelea (128 de megatone de emisii, 2,8 tone pe cap de locuitor), Australia pe locul 14 (82 megatone, 3,4 tone pe cap de locuitor) și Noua Zeelandă pe locul 10 (3,1 tone pe cap de locuitor).

Pe fundalul provocărilor globale ale schimbărilor climatice, Conferința ONU a părților privind schimbările climatice (COP29) a inclus pentru prima dată tema turismului pe agendă. Studiul a fost salutat de ONU Turism, subliniind importanța acțiunii imediate.

Autorii studiului propun patru moduri de reducere a emisiilor din turism:

  1. Măsurarea și analiza emisiilor pentru a identifica punctele-cheie în subsectoare precum aviația, transportul și utilitățile.
  2. Limitarea creșterii excesive a turismului, în special în țările cu cele mai mari emisii.
  3. Stimularea turismului local, cu accent pe călătoriile interne și pe distanțe scurte în loc de rutele pe distanțe lungi.
  4. Reducerea inegalității, inclusiv costul social al emisiilor de carbon și gestionarea cererii pentru zboruri pe distanțe lungi.

„Combinația dintre cererea în creștere pentru turism și progresele insuficiente în tehnologie reprezintă bariere semnificative în calea decarbonizării sectorului”, au spus autorii studiului, profesorul James Higham și profesorul asociat Ya-Yen Sun. „Cercetarea noastră își propune să ajute factorii de decizie și liderii industriei să dezvolte politici și reglementări mai eficiente pentru dezvoltarea turismului durabil.”