În cadrul Conferinței Părților a Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD COP 16), delegația Republicii Moldova a participat activ la discuțiile dintre părți și la o serie de evenimente tematice. În cadrul acestor reuniuni au fost prezentate și aprobate un șir de documente de lucru, ca parte componentă a lucrărilor sesiunii COP, în special bugetul pentru anii 2025-2026.
Aceste evenimente reprezintă o platformă importantă pentru promovarea soluțiilor inovatoare și consolidarea capacităților de răspuns la provocările generate de schimbările climatice, cu accent pe gestionarea durabilă a resurselor de apă și sol. Discuțiile au vizat subiecte precum resursele de apă, resursele financiare, gestionarea durabilă a terenurilor și combaterea secetei, promovând astfel prioritățile naționale și regionale.
În cadrul unei întâlniri specializate, reprezentanții Fondului Global de Mediu (GEF) au informat țările despre situația privind suportul acordat pentru raportarea pe Convenție, planificat pentru anul 2026. La aceasta etapă, circa 90 de țări deja au depus solicitări pentru a beneficia de suport financiar. În cadrul etapei anterioare de raportări, Republica Moldova a beneficiat de asistență financiară din partea GEF. Grupul de lucru privind Convenția UNCCD, creat în cadrul Ministerului Mediului, și-a respectat angajamentele privind raportarea și revizuirea datelor pentru anii 2000-2019. Suplimentar a fost elaborat și publicat Raportul de țară cu privire la implementarea Convenției UNCCD, care a fost tipărit și diseminat părților interesate.
Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) au subliniat importanța soluțiilor bazate pe natură pentru gestionarea durabilă a terenurilor. Printre acestea, adoptarea Planurilor Naționale de Adaptare (PNA) și integrarea eforturilor legate de biodiversitate și schimbări climatice, care pot oferi Republicii Moldova un cadru eficient de acțiune. De asemenea, au fost evidențiate abordările centrate pe implicarea comunităților și utilizarea mecanismelor de finanțare, precum Fondul Global de Mediu, ca soluții esențiale pentru obținerea unor rezultate durabile.
Toate părțile implicate, atât din cadrul subdiviziunilor Ministerului Mediului, cât și din întreaga țară, au sarcini importante și ambițioase pentru implementarea deciziilor COP-16 și pregătirea pentru COP-17, care va avea loc în Mongolia peste 2 ani.
Sursa:mediu.gov.md