În ultima sută de ani, cantitatea de zăpadă din Alpi a scăzut cu o treime

Reducerea zăpezii are un impact major nu numai asupra sporturilor de iarnă, ci și asupra resurselor de apă ale regiunii.

Din 1920 până în 2020 a existat o scădere generală de 34%, zonele nordice, cum ar fi Elveția și Tirolul de Nord, înregistrând o scădere cu 23% a zăpezii și aproape 50% pe versanții de sud-vest. Cea mai vizibilă scădere a avut loc după 1980, coincizând cu creșteri bruște ale temperaturilor.

Studiul, publicat în Jurnalul Internațional de Climatologie, s-a bazat pe date de la 46 de puncte de observare colectate din înregistrări scrise de mână pe parcursul istoriei și stații meteorologice moderne. Prin colaborarea cu serviciile meteorologice, agențiile de mediu, organizațiile de voluntariat și Universitatea din Trento, a fost creată o imagine cuprinzătoare a schimbărilor în zăpadă din Alpi de peste un secol.

Scăderea zăpezii este vizibilă în special la altitudini sub 2.000 de metri în regiunile sudice precum Italia, Slovenia și părți din Alpii austrieci. Creșterea temperaturii înseamnă că ninsorile sunt din ce în ce mai mult înlocuite cu ploi. La altitudini mai mari, ninsorile au persistat deocamdată datorită temperaturilor scăzute, însă în sud-vest și sud-est, chiar și la altitudini mai mari, ploile înlocuiesc tot mai mult zăpada.

Cercetătorii subliniază necesitatea de a lua în considerare aceste schimbări atunci când se elaborează politici de management al apei, deoarece impactul reducerii zăpezii devine mai semnificativ.