Oamenii de știință americani au descoperit relația între poluarea aerului cauzată de incendiile forestiere și riscul de a dezvolta demență

Acest lucru a fost descoperit prin examinarea dosarelor medicale a peste 1,2 milioane de pacienți vârstnici. Astfel, un mediu sărac este periculos nu numai pentru sănătatea plămânilor, ci și pentru mintea oamenilor, scrie Boise State Public Radio.

Studiul, publicat în JAMA Neurology, sa concentrat pe PM2,5 – particule fine cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. Savanții au descoperit că pentru fiecare microgram suplimentar de PM2,5 de la incendii de vegetație pe metru cub de aer timp de trei ani, probabilitatea de a dezvolta demență a crescut cu 18%. În absența incendiilor de vegetație, PM2,5 a crescut riscul cu doar 1%.

Autorul principal, Dr. Holly Elser, a spus că studiul este important, deoarece incidentele acestui dezastru natural cresc din cauza schimbărilor climatice.

„Pe măsură ce schimbările climatice globale determină incendiile să devină mai intense și mai frecvente, aceste rezultate sugerează că acesta este un factor de risc real și periculos pentru demență”, a explicat ea.

Potrivit omului de știință, particulele de la incendiile de vegetație pot prezenta un risc neurotoxic mai mare, deoarece se formează la temperaturi mai ridicate, sunt mai mici și traversează mai ușor bariera hemato-encefalică.

Pentru a reduce riscul de expunere, ea recomandă monitorizarea indicelui de calitate a aerului și limitarea expunerii în aer liber dacă valoarea este peste 100. Dacă expunerea în aer liber este necesară, se recomandă de folosit măști N95 sau KN95 și filtre de aer acasă.

Acesta adaugă că în ultimii 20 de ani, numărul incendiilor forestiere a crescut cu aproximativ 13%, în special în regiuni precum Statele Unite, Australia și Europa de Sud. Potrivit unui studiu al World Resources Institute, suprafața expusă incendiilor ar putea crește cu aproape 50% până în 2100 dacă emisiile și impactul lor asupra climei nu sunt reduse.