La Haga au început audierile în cel mai mare proces climatic din lume

Este de așteptat ca cea mai înaltă instanță din lume să își dea avizul consultativ în 2025. În perioada 2-13 decembrie la Haga, Olanda, Curtea Internațională de Justiție(CIJ) va audia 98 de state și 12 organizații internaționale pentru a-și oferi avizul consultativ cu privire la obligațiile statelor legate de schimbările climatice, relatează Euronews.

Pe parcursul celor două săptămâni de audieri, se așteaptă ca peste 100 de țări și organizații să-și prezinte argumentele cu privire la măsurile pe care guvernele ar trebui să ia pentru a combate schimbările climatice.

„Aceasta este cea mai mare participare la o audiere a CIJ din istorie. În ceea ce privește participarea, putem spune cu siguranță că acesta este cel mai mare caz din istoria omenirii”,declară Margareta Weverinke-Singh, consilier juridic pentru cazul Vanuatu la CIJ.

Apelul la instanța ONU pentru un aviz consultativ cu privire la schimbările climatice face parte dintr-o încercare de a crea un sistem mai puternic de responsabilitate care să stabilească obligații legale internaționale clare pentru state de a lua măsuri climatice. Această inițiativă a fost condusă de micile țări insulare care sunt cel mai puternic afectate de schimbările climatice. Au început să facă presiuni asupra Adunării Generale a ONU pentru a obține un aviz de la Curtea Internațională de Justiție. Anul trecut, Curtea a cerut în cele din urmă instanței să ofere un aviz cu privire la „obligațiile statelor în legătură cu schimbările climatice”.

15 judecători din întreaga lume trebuie să răspundă la 2 întrebări fundamentale despre obligațiile statelor în dreptul internațional:

  • Care este responsabilitatea țărilor de a proteja clima?
  • Care sunt consecințele juridice atunci când aceștia, prin acțiunile sau inacțiunile lor, provoacă un prejudiciu semnificativ?

Înainte de audiere, Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice a informat judecătorii cu privire la baza științifică a problemei.

Avizul consultativ al CIJ nu va fi obligatoriu din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că nu poate forța direct țările să acționeze, ci va avea o semnificație politică și juridică. Poate arăta că acțiunea și angajamentul împotriva schimbărilor climatice se bazează pe statul de drept. Aceasta înseamnă că țările pot fi trase la răspundere pentru că nu au răspuns în mod adecvat la schimbările climatice.

Experții juridici prevăd că avizul consultativ va avea probabil un impact asupra proceselor privind schimbările climatice în instanțele din întreaga lume. În special, ar putea fi utilizat de micile state insulare în cazurile care solicită despăgubiri din partea țărilor dezvoltate pentru daunele climatice istorice.