Zgomotul din oraș afectează sănătatea umană, iar zgomotul din trafic crește stresul

Un nou studiu stabilește că sunetele din trafic pot interfera cu efectele calmante ale sunetelor naturale, crescând stresul și anxietatea.

Zgomotele rezultate din activitatea umană, precum zgomotele mașinilor sau avioanelor, au un impact puternic, înrăutățind bunăstarea și starea generală a unei persoane.

Pentru a studia influența zgomotului orașului asupra percepției naturii, cercetătorii au efectuat un experiment cu participarea a 68 de studenți. Participanții au ascultat trei clipuri sonore diferite de o durată de trei minute:

  • Înregistrarea sunetelor naturii făcute în zori în West Sussex (Marea Britanie).
  • Aceeași înregistrare, dar cu zgomot de trafic adăugat la 20 mph.
  • A treia opțiune cu zgomot de drum la 64 km/h.

Înainte și după ascultarea fiecărui fragment, participanții și-au evaluat starea de spirit și nivelul de anxietate.

Studiul a constatat că sunetele naturale au redus semnificativ nivelul de stres și anxietate, ajutând la recuperarea după evenimente stresante. Dar când s-a adăugat zgomotul din trafic, efectul pozitiv s-a slăbit considerabil:

  • Sunetele pure ale naturii s-au dovedit a fi cele mai eficiente în reducerea nivelului de anxietate.
  • Zgomotul din trafic cu 64 km/h a provocat cel mai mare disconfort, crescând anxietatea.
  • Chiar și zgomotul moderat (32 km/h) a redus efectul calmant al naturii.

Cercetătorii concluzionează că reducerea vitezei de trafic în orașe poate juca un rol important în îmbunătățirea stării psiho-emoționale a rezidenților. Reducerea nivelurilor de zgomot antropic va permite mai multor oameni să experimenteze efectele pozitive ale naturii, chiar și în mediile urbane.

„Studiul nostru evidențiază necesitatea de a lua în considerare impactul zgomotului urban asupra sănătății. Crearea de zone liniștite și reducerea vitezei de trafic sunt pași importanți către îmbunătățirea calității vieții în orașe”, au menționat autorii lucrării.

Odată cu atenția crescândă acordată problemei zgomotului urban, apar soluții tehnologice. De exemplu, oamenii de știință au dezvoltat recent un gadget care creează o „bule de tăcere” – un dispozitiv care blochează sunetele într-o anumită rază. Astfel de tehnologii, combinate cu măsuri urbane, pot reduce semnificativ impactul negativ al zgomotului din trafic asupra oamenilor.

Zgomotul este un factor de stres invizibil care ne poate afecta semnificativ sănătatea. Cercetările lui Lintott și Gilmore confirmă că controlul zgomotului urban este nu numai o preocupare pentru confort, ci și o contribuție importantă la bunăstarea mentală a rezidenților metropolitani.