Dialog strategic pentru viitorul verde al Moldovei

Echipa proiectului Green Agenda al Institutului de Mediu de la Stockholm a întreținut o discuție fructuoasă cu membrii Asociației Businessului European (EBA) din Moldova și reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară. Acest dialog strategic are ca scop să creeze temelie pentru un angajament colectiv în vederea tranziției economice durabile a Moldovei.

Lauri Tammiste, directorul Oficiului SEI din Tallinn și lider național în cadrul proiectul Agenda Verde pentru Moldova, a subliniat: „Discuțiile au reliefat rolul esențial al mediului de afaceri în tranziția verde. Studiile din alte țări au arătat că majoritatea investițiilor în tranziția verde trebuie să provină, de obicei, din sectorul privat – atât de la gospodării, cât și de la întreprinderi. Acest lucru accentuează importanța colaborării intersectoriale pentru promovarea unei agende durabile.”

De asemenea, dl Tammiste a exprimat interesul de a sprijini crearea unei rețele de colaborare a părților interesate cheie pentru a eficientiza discuțiile, a promova consolidarea capacităților și a alinia eforturile guvernamentale și ale mediului de afaceri, facilitând parcursul Moldovei spre un viitor durabil. El a mai adăugat că proiectul Agenda Verde își propune să ofere o evaluare comprehensivă a stadiului actual al tranziției verzi în Moldova în toate sectoarele cheie. Proiectul intenționează să elaboreze o foaie de parcurs pentru a aborda blocajele și lacunele identificate în timpul fazei de evaluare și să avanseze cu implementarea practică prin susținerea proiectelor de consolidare a capacităților și a programelor pilot în domeniile selectate.

Mariana Rufa, directoarea executivă EBA, a adăugat: „Inițiativele de consolidare a capacităților și implicare a principalelor părți interesate, cum ar fi mediul de afaceri, la fiecare etapă decisivă sunt esențiale. O abordare unitară a tranziției verzi și a comerțului este indispensabilă pentru mobilizarea acțiunilor și valorificarea beneficiilor aflate la îndemână.”

Proiectul Agenda Verde va fi, de asemenea, completat cu un instrument de modelare a neutralității climatice. Dl Tammiste a precizat că acesta va oferi factorilor de decizie din Moldova o bază de date cantitative detaliate privind impactul climatic și economic al diferitelor opțiuni de politici pentru măsurile de atenuare și rentabilitate a acestora. Dezvoltând această idee, Mariana Rufa a subliniat: „Explorarea disponibilității modelării climatice și a sprijinului pentru sectorul privat, pe lângă instrumentele destinate sectorului public la nivel macro, este esențială pentru a aduce beneficii atât IMM-urilor, cât și marilor corporații.”

„Victor Guzun, coordonatorul delegației, a subliniat importanța creării unor mecanisme de sprijin solide și a unor instrumente practice pentru a ajuta companiile, în special IMM-urile, să facă față cerințelor tot mai stricte ale standardelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). ESG este un standard utilizat în industria financiară pentru a măsura durabilitatea întreprinderilor.”

Pe măsură ce Moldova progresează pe calea sa verde, implicarea părților interesate rămâne crucială pentru a asigura succesul implementării. „Crearea unor condiții financiare favorabile pentru întreprinderi este imperativă, nu doar pentru a se adapta, ci și pentru a excela în noul context al politicii de mediu”, a declarat Vladislav Tiltu, reprezentant Maib.

Sursa:ecocontact.md