Peste 350 de elefanți care au murit în circumstanțe misterioase au băut probabil apă toxică, potrivit unui nou articol care avertizează despre o „tendință alarmantă” a otrăvirilor legate de climă.
Elefanții de toate vârstele au mers în cerc înainte de a cădea și de a muri. Cadavrele au fost observate pentru prima dată în nord-estul Botswanei în mai și iunie 2020 și au fost prezentate mai multe teorii cu privire la cauza morții, inclusiv otrăvirea cu cianură sau o boală necunoscută, scrie The Guardian.
Potrivit cercetătorului principal Davide Lomeo, student absolvent de geografie la King’s College din Londra, incidentul a fost cea mai mare moarte documentată a elefanților pentru care cauza nu este cunoscută.
Acum, o nouă lucrare publicată în revista Science of the Total Environment sugerează că elefanții au fost otrăviți de apa care conținea flori toxice de alge albastre-verzi sau cianobacterii. Criza climatică crește intensitatea și severitatea înfloririi algelor dăunătoare.
Cercetătorii au folosit date satelitare pentru a analiza distribuția cadavrelor în raport cu bălțile de apă. Echipa crede că elefanții au mers, de obicei, la puțin peste 100 km de bălțile de apă și au murit în 88 de ore de la băut. În total, au cercetat 3.000 de bălți de apă și au descoperit că cele care au înregistrat înfloriri crescute de cianobacterie în 2020 au avut concentrații mari de cadavre.
„Nu au de ales decât să bea din ele”, a spus Lomeo.
Este posibil ca alte animale să fi murit după ce au băut din bălțile de apă, dar cadavrele ar putea să nu fi fost descoperite în timpul fotografierii aeriene, iar carcasele mai mici ar fi fost deja luate de prădători.
Cercetătorii au declarat:
„La nivel global, acest eveniment evidențiază o tendință alarmantă a bolilor bruște legate de climă.”
Dr. Niall McCann, care nu a fost implicat în studiu și este director de conservare la organizația caritabilă National Park Rescue din Marea Britanie, a declarat: „Această cercetare oferă o explicație convingătoare pentru moartea în masă a elefanților care a șocat lumea în 2020. un număr tot mai mare de dovezi că… „că schimbările climatice ar putea avea o serie de consecințe mortale pentru fauna sălbatică (precum și pentru animale și oameni), de la modificarea radicală a disponibilității apei până la crearea condițiilor pentru ca bacteriile și algele dăunătoare să prospere și suprimarea populațiilor de animale. „
Oamenii de știință au spus că studiul evidențiază necesitatea de a monitoriza calitatea apei.