Scopul evenimentului constă în promovarea unor acțiuni multilaterale eficiente, inclusive și durabile pentru a aborda provocările tot mai mari generate de deșertificare, degradarea terenurilor, seceta, impactul global devastator asupra comunităților noastre, economiilor, climei, ecosistemelor, apei, securității alimentare și nutriționale, sănătății și bunăstării umane, într-un efort de realizare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Evenimentul se desfășoară în perioada 2-13 decembrie 2024 și întrunește delegații oficiale din circa190 state membre ale ONU, care sunt parte a Convenției.
Republica Moldova este reprezentată la eveniment de către Veronica Briceag-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei parlamentare pentru climă și tranziție verde, Mihail Grigoraș – directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Vitalie Mutaf- reprezentant al Ministerului Mediului și alții.
Conferința Părților întrunește înalții reprezentanți ai statelor membre (miniștri, reprezentanți ai parlamentelor), precum și sectorul privat, experți, sectorul academic, societatea civilă etc. cu scopul urgent de a întreprinde acțiuni globale eficiente.
În Declarația Convenției se menționează că peste 70% din terenuri au fost deja transformate din starea lor naturală și că până la 40% din terenuri este degradat, că secetele cauzează costuri anuale cu daune de 307 miliarde USD pe an și că din 2015 până în 2019, cel puțin 100 de milioane de hectare de terenuri sănătoase și productive au fost degradate anual, afectând securitatea alimentară globală, precum și disponibilitatea apei pentru circa 3,2 miliarde de oameni, dintre care aproximativ 1,3 miliarde de oameni sunt expuși direct la degradarea terenurilor.
Sursa:meteo.md