Tradițional, la facultatea „Tehnologia Alimentelor” de la UTM, departamentul „Alimentație și Nutriție” obișnuiește să organizeze diverse evenimente „gustoase” cu participarea profesioniștilor din domeniu dar și a studenților interesați să cunoască aspectele tehnologice de producere a diversului spectru gastronomic caracteristic anumitor state.
Masterclass-ul de astăzi a fost realizat în parteneriat cu Casa Rinaldi în Moldova și Asociația Bucătarilor Italieni, care a avut scopul de a explica și a promova cultura gastronomică în arta gătitului a unor bucate din bucătăria italiană cu tradiții vechi. Aici au fost valorificate ingredientele care nu sunt produse în masă la nivel industrial, dar sunt puțin cunoscute și au un stoc limitat.
Masterclass-ul a atras atât profesori cât și studenți de la diferite specialități: Tehnologia și managementul alimentații publice, Servicii publice de nutriție, Tehnologie alimentară(Filiera Francofonă), Servicii hoteliere, turism și agrement.
Formatorul evenimentului, bucătarul chef italian Gianluca Piredda , are o vastă experiență în domeniul restaurantelor, a oferit informații prețioase studenților și a explicat fiecare etapă de preparare a specialităților tradiționale italiene. În urma manipulărilor realizate în laboratoarele gastronomice ale UTM, bucătarul chef a pregătit trei rețete: Risotto allo zafferano,Frulla sarda cu bottarga și fructe de mare.
Aurica Chirsanova, șefa departamentului „Alimentație și Nutriție” menționează diversitatea preparatelor italiene oferite de Casa Rinaldi în Moldova pentru realizarea cu succes a acestui masterclass:
Potrivit Auricăi Chirsanova, studenții care au asistat la pregătirea acestor bucate au manifestat interes și au comunicat cu formatorii evenimentului. Oaspeții au explicat publicului aspecte legate de calitatea și sortimentului produselor specifice, despre care studenții au aflat la eveniment, au dialogat despre tehnologia culinară și procesele care are loc în timpul preparării bucatelor.
Menționăm că la eveniment a fost prezent în calitate de formator- Francesco Sana, managerul Casei Rinaldi în Moldova, care a promis pentru viitor colaborări mult mai intense și rezultative.