86 de producătoare agricole micro, mici și mijlocii din 16 raioane ale țării și-au sporit reziliența energetică a afacerilor. În același timp, 12 ONG-uri de mediu au devenit promotori ai practicilor agricole durabile și formatori pentru 1000 de femei cu activități economice în agricultură, care au beneficiat și de un program amplu de consolidare a capacităților. Acestea sunt principalele rezultate obținute de proiectul comun al FAO și PNUD Moldova „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).
Proiectul și-a propus să ajute femeile producătoare agricole din zonele rurale, vulnerabile la provocările crizei socio-economice și energetice să adopte soluții de energie regenerabilă și tehnologii eficiente energetic în afacerile și gospodăriile lor. Datorită sprijinului acordat, beneficiarele și-au putut instala sisteme fotovoltaice, colectoare solare, cazane pe biomasă, precum și diverse utilaje de clasă energetică înaltă. Toate aceste echipamente le permit să economisească estimativ circa 3 milioane de lei anual, resurse pe care le vor investi în calitatea produselor și dezvoltarea afacerilor.
Proiectul comun al FAO și PNUD Moldova a fost implementat pe parcursul a doi ani în 16 raioane-țintă: Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul și Taraclia. În această perioadă, ADA a susținut 32 de inițiative de tranziție la energia verde în valoare totală de 300.000 de dolari, care au fost înaintate de producătoarele agricole. La rândul său, SDC a alocat un buget de 586.200 de dolari pentru implementarea a 54 de proiecte de eficiență energetică. În total, suportul donatorilor a constituit circa 886.200 de dolari, care a fost oferit în formă de echipamente și servicii. Dintre soluțiile finanțate, circa 73% au fost pentru sisteme de energie regenerabilă, 13,7% – pentru echipamente de energie termică și 13,3% – pentru echipamente eficiente energetic. Contribuția medie a beneficiarelor în cadrul proiectului a constituit 31,5%.
Prezentă la evenimentul de prezentare a rezultatelor din 15 noiembrie, Sandra Horina, șefa Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică al ADA, a menționat că: „Evenimentul de azi marchează o etapă semnificativă în eforturile comune de a consolida securitatea alimentară și reziliența energetică în Moldova. Prin sprijinul nostru continuu pentru acest proiect, abilităm femeile și producătorii agricoli vulnerabili să genereze schimbări pozitive, să promoveze practici durabile și să se adapteze la provocările crizelor climatice și energetice. Este îmbucurător să fim martorii impactului tangibil al activității noastre, care nu numai promovează durabilitatea mediului, dar și susține comunitățile și accelerează progresul către atingerea ODD Moldova 2030”, a afirmat Sandra Horina.
„Intervenția noastră este una esențială pentru dezvoltarea durabilă a producătoarelor agricole, care abordează provocările socio-economice, climatice și energetice actuale. Elveția s-a angajat să consolideze reziliența femeilor, în contextul crizei energetice. Includerea soluțiilor climatice inteligente evidențiază o abordare orientată spre viitor. Iar una dintre cele mai importante realizări pe termen lung este crearea unei comunități de producătoare agricole puternice și interconectate, majoritatea din care sunt prezente la acest eveniment, care se sprijină, se inspiră și se responsabilizează reciproc. Ne bucurăm să vedem crearea acestei comunități, care va promova un spirit de solidaritate și un scop comun”, a afirmat Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
„Într-o perioadă de crize multiple, reziliența și consolidarea capacităților sunt esențiale. Prin adoptarea unei abordări transformatoare, putem asigura un progres durabil. Finanțarea activităților gestionate de femei nu înseamnă doar sprijin economic, ci și remodelarea perspectivelor și combaterea stereotipurilor de gen adânc înrădăcinate. Mai mult, prin implicarea femeilor în acțiuni de atenuare a schimbărilor climatice și în practici responsabile față de mediu, contribuim la dezvoltarea comunităților, în totalitatea lor”, a spus Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Una dintre antreprenoarele care a beneficiat de suport este Angela Comendant, care dezvoltă o agropensiune în satul natal Cotiujenii Mari, Șoldănești, de șapte ani. În 2023, cu sprijinul proiectului, a reușit să achiziționeze un cazan pe biomasă cu capacitatea de 33 kW, un tocător de crengi și un peletizator. Datorită acestor echipamente ea va reduce la zero povara facturilor la electricitate.
„Cea mai mare problemă a noastră este sistemul de încălzire. Zona unde este situată pensiunea nu este gazificată și sistemul de încălzire este conectat la energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în luna martie, iar facturile în ultimii doi ani au fost enorme. Datorită acestui proiect, noi vom utiliza deșeurile din livadă și ne vom încălzi eco, fără a cheltui pe curent”, spune femeia de afaceri.
O alta beneficiară a proiectului este Mihaela Lazăr din satul Mihalașa, Telenești. În cadrul gospodăriei țărănești ea crește 66 bovine şi 14 porcine pentru carne şi lapte. Datorită suportului acordat de SDC și PNUD Moldova, antreprenoarea a reușit să instaleze un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 10 kw, care îi va asigura pe deplin volumul de curent necesar pentru funcționarea utilajelor pentru procesarea furajelor, încălzirea spațiilor în perioada rece a anului, iluminatul și alte lucrări la fermă. Conform calculelor estimative, anual ea va putea avea economii la energia electrică în valoare de 41 mii lei.
Totodată, beneficiarele au participat la un program amplu de consolidare a capacităților, care a inclus instruiri despre practicile agricole durabile, eficiența energetică și accesul la piețe. Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate 36 de seminare pentru 1000 de persoane interesate să dezvolte activități agricole generatoare de venituri.
Iar reprezentanții a 12 ONG-uri locale de mediu au fost instruiți să devină formatori în domeniul practicilor agricole durabile și prietenoase mediului pentru agricultoarele din regiuni. De asemenea, au fost organizate 13 vizite de studiu în domeniul agriculturii conservative și eficienței energetice, inclusiv una în România. Aceste vizite au facilitat schimbul de experiență și bune practici printre beneficiarele proiectului, precum și o informare mai bună despre noile strategii și tehnologii de agricultură conservativă.
PNUD și partenerii săi susțin dezvoltarea antreprenoriatului feminin, aplicarea principiilor economiei verzi și trecerea la energia verde.
Sursa:undp.org